Negociatorul-șef UE al Brexitului Michel Barnier a reiterat miercuri voința Uniunii de a încheia cu Regatul Unit - după Brexit - un acord de parteneriat de o amploare fără precedent cu o țară terță, relatează AFP.
”Suntem pregătiți (...) să propunem un parteneriat cum nu a mai existat cu altă țară terță”, a declarat Barnier într-o întâlnire, la Berlin, cu ministrul de Externe german Heiko Maas, scrie News.ro.
Un asemenea parteneriat se va ”sprijini pe patru piloni, comerț, un acord de liber-schimb ambițios, acorduri specifice în domenii de interes comun precum aviația, securitatea internă și politica externă”, a precizat el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste elemente ”indivizibile” constituie o condiție prealabilă oricărui acord, potrivit lui Barnier, care le-a cerut britanicilor să ”înțeleagă și să respecte ceea ce suntem, și anume piața unică (pe care) am construit-o cu ei”.
În contextul în care negocierile cu privire la acordul de retragere intră în ultima fază, în vederea unei plecări a britanicilor din Uniune la sfârșitul lui martie 2019, el a declarat că ”85% din muncă” a fost deja efectuată cu britanicii.
Această declarație a condus la o apreciere a lirei sterline cu aproape 1%, atingând 1,11 euro (1,30 dolari). În opinia unor analiști de la Capital Economics, aceste declarații ale lui Barnier ”au dat o anumită asigurare că Regatul Unit nu se îndreaptă către o ieșire «fără acord» perturbatoare”.
Barnier a reiterat aceste declarații, pe care le-a făcut într-un articol publicat la începutul lui august pe site-ul Comisiei Europene (CE).
Este vorba despre o nouă mână întinsă de Bruxelles Londrei, în contextul în care negocierile se împotmolesc, iar cele două părți speră să încheie un acord în toamnă.
Mai mulți membri ai Guvernului britanic au agitat amenințarea unei plecări fără acord, în cursul verii, iar cele două tabere au anunțat că se pregătesc pentru orice eventualitate.
Premierul britanic Theresa May a îndemnat de altfel, miercuri, să nu se exagereze consecințele unei ieșiri din UE fără un acord cu Bruxellesul, subliniind că Guvernyl său ”face preparativele necesare” pentru ca un asemenea scenariu să nu conducă la o catastrofă.