Liderii europeni vor încerca joi să îl convingă pe inflexibilul prim-ministru ungar Viktor Orban să accepte ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și să renunțe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru țara devastată de război, scrie AFP.
Un "summit foarte dificil", o "reuniune complexă", negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomații și liderii europeni se aflau deja miercuri la fața locului, pregătindu-se pentru ore lungi de discuții, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Viktor Orban a declarat miercuri în parlamentul său că europenii ar face o "greșeală teribilă" dacă ar accepta să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul summitului de la Bruxelles.
"Trebuie să împiedicăm acest lucru, chiar dacă ceilalți 26 de membri au o opinie diferită", a insistat el.
La rândul său, Kievul consideră că a îndeplinit toate condițiile cerute de Bruxelles înainte de a deschide aceste negocieri, iar acum așteaptă cu nerăbdare încurajările atât de necesare din partea europenilor.
De mai multe săptămâni, norii se adună deasupra Ucrainei: contraofensiva militară nu a reușit să producă un progres decisiv, iar ajutorul occidental, vital pentru efortul său de război, a fost blocat atât de Washington, cât și de Bruxelles.
Viktor Orban refuză, de asemenea, ca UE să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, cerând mai întâi o "dezbatere strategică" între cei 27 cu privire la continuarea sprijinului acordat Kievului.
Iar fără ajutorul occidental, "bineînțeles, nu putem câștiga", a declarat miercuri la Oslo președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Mă voi întâlni cu Viktor Orban și lucrez zi și noapte pentru a obține decizii pozitive", a declarat miercuri Charles Michel, președintele Consiliului European, care prezidează dezbaterile celor 27 la summituri.
Rămâne de văzut ce intenționează să realizeze de data aceasta premierul ungar, adesea singur împotriva tuturor șanselor.
Ungaria cere ca Uniunea Europeană să elibereze toate fondurile la care are dreptul, dar care au fost înghețate din cauza încălcărilor statului de drept.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Bisnel, fondator Brisk Group: Dacă continuăm în acest sens putem debloca cât mai mulți poli de dezvoltare logistică și industrială. Mai e loc de creștere la noiMiercuri, a obținut deblocarea a zece miliarde de euro, în urma unei decizii a Comisiei Europene care a provocat furia deputaților europeni. Mai mulți dintre ei au denunțat slăbiciunea Bruxelles-ului în fața "șantajului" exercitat de premierul ungar.
Cu toate acestea, premierul ungar jură că această decizie, anunțată în mod oportun în ajunul summitului, nu va schimba poziția sa de principiu în privința Ucrainei.
"L-am rugat să-mi dea un singur motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Încă aștept răspunsul", a declarat președintele ucrainean Zelenski. "El nu are niciun motiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE. A refuza ar însemna că președintele rus Vladimir "Putin a pus veto", a spus el.
Va ceda în cele din urmă liderul ungar în fața presiunilor partenerilor săi europeni, așa cum a mai făcut în trecut, după ce a obținut anumite concesii?
"Viktor Orban este cel mai experimentat lider european" în Consiliul European, care reunește statele membre, explică un oficial european, sub rezerva anonimatului. "Cred că el știe exact cum să nu se regăsească singur într-un colț al ringului", izolat de toate celelalte țări europene.
Dar trebuie totuși să i se ofere o cale de ieșire, fără a da motive de disperare Ucrainei.
Semnalul politic care va fi dat Kievului și celorlalte țări europene "este foarte important" și trebuie să fie înțeles de Kiev ca o "decizie", altfel va fi o dezamăgire majoră după aproape doi ani de război împotriva Rusiei, a explicat un diplomat european.
Termenii unui compromis ar putea depinde de calendar.
CITEȘTE ȘI Ministerul Muncii: Poți să-ți calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Este destul de simplu!Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina în două etape: o decizie a celor 27 în această săptămână și o a doua decizie anul viitor privind cadrul acestor negocieri.
Potrivit diplomaților, cei 27 ar putea încerca să găsească o formulare în jurul acestui calendar care să liniștească Kievul, fără a jigni Budapesta.
Doar dacă Viktor Orban nu va fi tentat să meargă până la capăt de data aceasta.
Întrebat miercuri despre un eventual "Huxit" (ieșirea Ungariei din UE), premierul a declarat: "Nu vreau să plec, ci să iau puterea (...) din interior", prin ralierea a tot mai multe țări.