Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat joi că organizarea unei întâlniri trilaterale cu Suedia și Finlanda pentru a discuta despre intrarea lor în NATO „nu are sens” după protestul de la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului, relatează Reuters.
Vorbind la o conferință de presă organizată la Ankara, șeful diplomației turce a mai declarat că nu există deocamdată nicio ofertă de a evalua separat candidaturile de aderare ale Finlandei și Suediei, scrie Hotnews.ro.
Comentariile sale vin după ce ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a afirmat marți la televiziunea publică YLE că țara ar trebui să ia în considerare opțiunea de a adera la NATO fără Suedia, după ce Turcia a exclus aprobarea candidaturii suedeze.
Potrivit acestuia, aderarea comună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situația, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”.
El a precizat însă că este prea devreme pentru a lua o poziție oficială în acest sens.
„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuțiile în trei și să vedem unde suntem (...) după situația curentă, așa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a explicat el ulterior pentru Reuters într-un interviu telefonic.
Turcia nu are obiecții majore față de aderarea Finlandei la NATO
Președintele turc Recep Erdogan a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul țării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei din Stockholm în weekend inclusiv arderea unei copii a Coranului.
Arderea Coranului de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestații autorizate de poliție sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei și în lumea musulmană.
Erdogan a declarat că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă altuia provocat de un video cu militanți prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.
Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO și „manifestanții se joacă cu securitatea Finlandei și a Suediei”, a deplâns marți Haavisto.
„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranță va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.
Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecții majore față de intrarea Finlandei în NATO.