Tensiuni tot mai mari între Donald Trump și guvernul britanic. Viitorul președinte american critică taxele puse pe extracțiile de petrol și gaze din Marea Nordului și le cere englezilor “să scape de eoliene”

Tensiuni tot mai mari între Donald Trump și guvernul britanic. Viitorul președinte american critică taxele puse pe extracțiile de petrol și gaze din Marea Nordului și le cere englezilor “să scape de eoliene”
scris sâmbătă, 14:27

Tensiuni tot mai mari între Donald Trump și guvernul britanic. Viitorul președinte american critică taxele puse pe extracțiile de petrol și gaze din Marea Nordului și le cere englezilor “să scape de eoliene”. Mai multe companii, inclusiv americane, au anunțat că amână sau anulează investițiile preconizate pentru dezvoltarea de noi zăcăminte.

“Marea Britanie face o mare greșeală. Deschideți Marea Nordului. Scăpați de morile de vânt”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare, distribuind în același timp și o știre privind retragerea companiei petroliere americane Apache din zonă. Știrea este însă veche de două luni, iar Apache nu este singura companie care a declarat că își restrânge planurile de dezvoltare în Marea Nordului, ca urmare a creșterii taxei pe profiturile excepționale, de la 35% la 38%, de către guvernul laburist. Taxa respectivă a fost însă introdusă de conservatori, după începerea războiului din Ucraina, ca urmare a scumpirii excesive a combustibililor fosili. La vremea respectivă, aceasta era de 25%, dar a fost ulterior majorată, ca urmare a lipsei de bani a bugetului UK, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețurile mondiale la alimente au scăzut anul trecut CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente au scăzut anul trecut

Însă Trump s-a angajat în campania sa electorală să susțină creșterea producției de petrol și gaze, el fiind unul dintre scepticii încălzirii globale, dovedite de oamenii de știință și acceptată de ONU ca fiind o realitate.

Nu este clar însă ce l-a făcut pe Trump să ia o poziție acum, în condițiile în care compania americană Apache și-a oprit forajele în Marea Nordului în vara 2023, cu mult înainte ca guvernul laburist al lui Keir Starmer să vină la putere. De altfel, presa britanică comentează destul de mult creșterea tensiunilor dintre viitorul președinte american și actualul guvern britanic, care a câștigat alegerile cu o platformă electorală foarte diferită, având printre principalele sale obiective reducerea utilizării combustibililor fosili în favoarea energiei regenerabile.

“Postarea lui Trump indică dorința viitorului președinte al SUA de a interveni în politicile interne ale altor națiuni, de altfel o caracteristică și a primului său mandat, dar acest lucru ar putea fi o frână și mai mare în relațiile cu Marea Britanie”, observă Financial Times. “Intervenția sa vine după mai multe atacuri directe ale lui Elon Musk la adresa guvernului lui Starmer, iar pozițiile celor doi alimentează îngrijorările privind o relație potențial dificilă dintre SUA și Marea Britanie, după ce Trump va prelua președinția”.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
marea britanie