SUA și China își resetează relațiile comerciale prin semnarea unui prim acord

SUA și China își resetează relațiile comerciale prin semnarea unui prim acord
scris 16 ian 2020

Statele Unite și China au semnat miercuri un prim acord comercial, care prevede eliminarea unor tarife și creșterea achizițiilor chineze de bunuri și servicii americane, detensionând conflictul din ultimele 18 luni dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters.

Beijingul și Washingtonul au descris faza întâi a acordului comercial ca un pas important după luni de zile de negocieri punctate cu tarife de retorsiune care au perturbat lanțurile de aprovizionare și au provocat temeri legate de încetinirea creșterii economiei mondiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Împreună corectăm greșelile trecutului și oferim un viitor al justiției economice și securității pentru muncitorii, fermierii și familiile americane”, a declarat președintele american Donald Trump la Casa Albă, alături de vicepremierul chinez Liu He și alți oficiali.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real

La baza acordului se află angajamentul Chinei pentru achiziția suplimentară de bunuri, servicii și produse agricole americane în valoare de cel puțin 200 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, față de achiziții de 186 de miliarde de dolari în 2017.

Acordul va include comenzi suplimentare pentru produse agricole de 50 de miliarde de dolari, a spus Trump, adăugând că are încredere că fermierii americani vor putea să răspundă cererii mai mari. Președintele a mai spus că China va cumpăra servicii americane suplimentare de 40-50 de miliarde de dolari, bunuri manufacturate de 75 de miliarde de dolari și livrări suplimentarede energie de 50 de miliarde de dolari.

Oficiali ai ambelor țări au afirmat că acordul marchează o nouă eră pentru relațiile sino-americane, dar acesta nu reușește să răspundă multor diferențe structurale care l-au determinat pe președintele Trump să declanșeze războiul comercial.

Între aceste probleme se află practica veche a Chinei de a subvenționa companiile de stat și inundarea piețelor internaționale cu produse foarte ieftine.

Trump a mai spus că China s-a angajat că ia măsuri pentru a combate pirateria și bunurile contrafăcute și că acordul include protejarea puternică a drepturilor de proprietate intelectuală.

Consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow a declarat miercuri la Fox News că acordul va adăuga 0,5 puncte procentuale la creșterea economiai americane în 2020 și 2021.

Unii analiști și-au exprimat scepticismul că acordul va înscrie relațiile comerciale dintre SUA și China pe o nouă traiectorie.

Faza întâi a acordului comercial, convenită în decembrie, anulează tarifele americane planificate pentru telefoane, jucării și laptopuri și reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru bunuri din China de circa 120 de miliarde de dolari, între care televizoare, căști Bluetooth și încălțăminte.

Vor rămâne în vigoare tarife de 25% pentru produse industriale și componente din China de 250 de miliarde de dolari, folosite de producătorii americani.

Trump, care a considerat faza întâi a acordului comercial drept un pilon al campaniei sale electorale, a afirmat că va fi de acord cu eliminarea tarifelor rămase după negocierea fazei a doua a acordului comercial. Negocierile vor începe în curând a mai spus președintele, care va efectua în curând o vizită în China.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
acord