SUA, China și Arabia Saudită, țările cu cele mai mari cheltuieli militare în 2017 - raport SIPRI

SUA, China și Arabia Saudită, țările cu cele mai mari cheltuieli militare în 2017 - raport SIPRI
scris 2 mai 2018

Cheltuielile militare mondiale au crescut în 2017 la cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece, iar Statele Unite, China și Arabia Saudită se află pe primele locuri în acest sens, a anunțat miercuri Institutul Internațional de Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI), relatează DPA.

SIPRI estimează că cletuielile militare mondiale au atins 1,73 trilioane de dolari în 2017, cu 1,1% mai mult ca în 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Asta înseamnă 230 de persoană, subliniază Institutul în acest raport, scrie News.ro.

Statele Unite se află în continuare pe primul loc, cu cheltuieli în valoare de 610 miliarde de dolari, o sumă rămasă neschimbată în acești ultimi ani. Cheltuielile americane reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile la nivel mondial.

”Tendința scăderii cheltuielilor americane care a început în 2010 s-a încheiat”, a declarat Aude Fleurant, conducătorul programului SIPRI cu privire la înarmare și cheltuieli militare.

STUDIU 4 din 10 români nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor oferite de companiile din România CITEȘTE ȘI STUDIU 4 din 10 români nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor oferite de companiile din România

China se clasează pe locul al doilea și a cheltuit 228 de miliarde de dolari, iar Institutul afirmă că a înregistrat cea mai mare creștere absolută a chetuielilor militare - 12 miliarde de dolari, măsurată în prețuri constante din 2016.

Ponderea chineză în cheltuielile militare la nivel mondial s-a dublat din 2008 și a atins 13% din acestea.

ARABIA SAUDITĂ ÎN LOCUL RUSIEI DE PE LOCUL TREI

Arabia Saudită a detronat Rusia de pe locul trei, cu chetuieli estimate la 69,4 miliarde de dolari anul trecut.

Orientul Mijlociu este regiunea în care cheltuielile militare dețin cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut (PIB) - estimate la puțin peste 5% -, însă SIPRI precizează că deține date sumare din țări ca Siria, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar și Yemen.

”În pofida scăderii prețului petrolului, conflictele armate și rivalitățile din Orientul Mijlociu antrenează o creștere a cheltuielilor militare în regiune”, a declarat Pieter Wezeman, un cercetptor de rang înalt în cadrul programului SIPRI.

Șapte țări din Orientul Mijlociu se află între primele zece țări cu cea mai mare pondere a cheltuielilor militare în PIB, inclusiv Omanul (12%) și Arabia Saudită (10%).

Cheltuielile militare ale Rusiei au scăzut cu o cincime în termeni reali, în comparație cu nivelul din 2016, la  66,3 miliarde de dolari.

Aceasta este prima scădere înregistrată de Rusia din 1998 încoace.

SIPRI atribuie această scădere unor factori între care scăderea prețului petrolului este cel mai important.

”Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia”, a subliniat Wezeman.

INDIA DEVANSEAZĂ FRANȚA

India a devansat Franța și i-a luat locul - cinci -, cu cheltuieli de aproape 64 de miliarde de dolari.

Europa însumează o cincime din cheltuielile militare globale, însă acest nivel a scăzut față de cel din 2016 și este doar puțin mai mare decât cel din 2008.

Patru dintre cele mai importante 15 bugete militare la nivel mondial s-au aflat în Europa - Franța, Marea Britanie, Germania și Italia.

Asia și Oceania însumează aproximativ un sfert din cheltuielile militare la nivel mondial, o regiune în care se află China.

Din această regiune, în top 15 se MAI află India, Japonia, Coreea de Sud și Australia.

Algeria este în continuare țara cu cele mai mari cheltuieli militare în Africa, însă nivelul acestora a scăzut în 2017, din cauza scăderii prețului petrolului și gazelor naturale, precizează SIPRI.

În America de Sud, nivelul cheltuielilor militare au crescut cu peste 4%, în urma creșterilor în Argentina și Brazilia.

SIPRI precizează că datele pe care le-a prezentat includ salariile, costurile cu operațiunile, achiziționarea de armament și echipament, dar și cercetarea și dezvoltarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cheltuieli militare