ULTIMA ORĂ Încă o surpriză fiscală neplăcută de Revelion: De mâine, contractorii specializați ai petroliștilor ar urma să datoreze și ei impozit de 0,5% din cifra de afaceri

ULTIMA ORĂ Încă o surpriză fiscală neplăcută de Revelion: De mâine, contractorii specializați ai petroliștilor ar urma să datoreze și ei impozit de 0,5% din cifra de afaceri
scris marţi, 14:28

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a pregătit, în ultima zi a anului, un proiect de ordin de ministru în baza căruia și unele firme prestatoare de servicii specializate pentru industria de extracție a hidrocarburilor ar urma să datoreze, de mâine, impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri impus companiilor din sectoarele de petrol și gaze naturale.

Draftul de act normativ secundar, analizat de Profit.ro, stabilește persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele respective și, deci, vor datora impozitul specific de 0,5% din rulaj începând cu 1 ianuarie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Deficitul bugetar pentru primele 11 luni a ajuns la un nivel comparativ cu pandemia COVID CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficitul bugetar pentru primele 11 luni a ajuns la un nivel comparativ cu pandemia COVID

Ca noutate față de legislația încă în vigoare în momentul publicării acestui articol, proiectul introduce pe lista firmelor ce vor datora de mâine impozitul specific pe cele care desfășoară activități, principale sau secundare, aferente codului CAEN 0910 - Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Restul codurilor sunt aceleași cu cele din ordinul similar de ministru al Finanțelor aflat încă în aplicare, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024: - 0610 –„Extracția petrolului brut”; - 0620 – „Extracția gazelor naturale”; - 1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”; - 3522 – „Distribuția combustibililor gazosi, prin conducte”; - 3523 – „Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte”; - 4671 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”, respectiv 4681 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”, după caz; - 4730 – „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”, respectiv ”Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule”.

EXCLUSIV OUG trenuleț, modificată în Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OUG trenuleț, modificată în Guvern

Pe de altă parte, în referatul de aprobare a proiectului de ordin se menționează că, având în vedere faptul că, începând cu 1 ianurie 2025, potrivit Ordinului președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024, anumite coduri CAEN corespunzătoare activităților vizate au fost revizuite, au fost actualizate codurile respective.

Având în vedere competențele instituționale în domeniul petrol și gaze naturale, a fost solicitat un punct de vedere Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, cât și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii persoanelor juridice care desfășoară activități în acest domeniu″, se mai spune în referat.

Tranzacție surpriză - Producătorul român de mobilă Rus Savitar, printre principalii jucători din România, cumpărat de un gigant chinez după ce a fost cedat de investitori suedezi CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Producătorul român de mobilă Rus Savitar, printre principalii jucători din România, cumpărat de un gigant chinez după ce a fost cedat de investitori suedezi

Conform termene.ro, în prezent, aproape 100 de companii înregistrate în România au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 0910 - Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Pe listă se află nume notorii, cu operațiuni și rulaje semnificative, cum ar fi Grup Servicii Petroliere, Rompetrol Well Services, Foraj Sonde Videle, Foraj Sonde Craiova, Dafora, Halliburton Energy Services România, Schlumberger România, Baker Hughes International, Diamond Offshore sau OMV Petrom Energy Solutions.

În toamnă, Parlamentul a decis eliminarea, de la 1 ianuarie 2025, a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile din petrol și gaze nu plătesc în prezent acest impozit de 0,5% din rulaj. Impozitul ar urma să mai fie aplicat doar în 2025.

China majorează salariile angajaților din sectorul public. Prima creștere salarială semnificativă din ultimii ani CITEȘTE ȘI China majorează salariile angajaților din sectorul public. Prima creștere salarială semnificativă din ultimii ani

În primăvară, producătorii de gaze naturale Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, care dețin concesiunea celei mai noi exploatări offshore din Marea Neagră românească, Midia, au dat în judecată Ministerul Finanțelor și ANAF, cerând anularea ordinului cu codurile CAEN și a celui al Fiscului care a completat Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat cu cea privind impozitul specific, dar și suspendarea aplicării acestora până la soluționarea solicitării de anulare.

Procesele se află pe rol. Dintre cei trei producători, doar Petro Ventures a obținut, în primă instanță, suspendarea aplicării celor 2 ordine în cazul său, însă Finanțele și ANAF pot face recurs.

Suspendarea a fost solicitată și de către distribuitorul de GPL Gaspeco L&D, business cu rulaje anuale de peste 600 milioane lei în ultimii 2 ani deținut de Elena Borcea, mama lui Cristi Borcea, fost finanțator al echipei de fotbal Dinamo, și Corneliu Gădoiu. Instanța de fond nu s-a pronunțat încă asupra cererii.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific petrol și gaze
impozit 0
5% cifra de afaceri petrol și gaze
supraimpozitare petrol și gaze