CEO-ul Hidroelectrica, Borbely Karoly, transmite că privește cu ingrijorare impactul măsurilor fiscale, deocamdata aflate în dezbatere publică, asupra mediului de business în general și a principalelor companii ale statului plătitoare de dividende cu un procent de aproximativ 24% din capitalizarea BVB, făcând referire la Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica.
Mesajul transmis
Teoria și practica economică ne arată că "vacile care dau lapte trebuie ocrotite ,nu împovărate ".
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ ″Taxa de stâlp″ a lui Ponta, susținută de Isărescu, se întoarce după 8 ani. Nimic nu mai scapă. Se profită de avântul investițiilor în energie, inclusiv cu fonduri UEPrivesc cu îngrijorare impactul măsurilor fiscale , deocamdată aflate în dezbatere publică, asupra mediului de business în general și asupra principalelor companii ale statului plătitoare de dividende cu un procent de aprox 24% din capitalizarea hashtag#BVB ( H2O, SNG,SNN)
În momentul de față sunt în curs investiții de miliarde de euro în sectorul energetic românesc (fără precedent în ultimii 10 ani) care pot fi afectate în mod negativ, finanțarea va fi mai scumpă, ratingul va scădea ,capitalizarea bursieră va fi afectată și ea etc. Sunt efecte des întâlnite după apariția știrilor de acest fel.
Hidroelectrica anul acesta a demarat contracte de 255 milioane euro, iar în 2025 vom continuă cu investiții de peste 800 milioane euro pentru consolidarea activelor core prin retehnologizare, mentenanță, modernizare dar și achiziții capacități stocare baterii & regenerabile.
Consolidarea principalelor companii ale statului în sectorul energetic (și nu numai) din ultimii ani trebuie să continue, la fel și dezvoltarea pieței de capital din România.
Principalele sectoare care aduc valoare adăugată exporturilor și implicit în PIB trebuie tratate cu prioritate și susținute, deoarece principalii parteneri comerciali din Europa suferă și ei. Șantierele pentru dezvoltarea infrastructurii deschise în țara trebuie să-și continuie activitatea, impactul pe verticală și orizontală fiind foarte important.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Cadou energetic de Crăciun din partea vântului: Eolienele duduie, România exportă peste 2.000 MW de curent electricSunt convins că până la urmă , deciziile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi luate cu celeritate fără să afecteze motoarele de baza ale economiei cu impact pozitiv în creșterea PIB.
Majoritatea statelor UE sunt în suferință, deficitele bugetare sunt mari peste tot, efectul pandemiei asupra economiilor statelor membre nu a fost oprit. Competitivitatea economiei europene suferă serios. Se discuta creșterea fără precedent a programelor de susținere & dezvoltare a principalelor sectoare economice cum ar fi industria auto ( vezi raportul Draghi)
Nu este ușor să restructurezi și să găsești deciziile corecte în vederea redresării economice și de reducere a deficitului bugetar. Sunt găuri negre care trebuie închise, iar planul de redresare trebuie să fie predictibil și multianual.
CITEȘTE ȘI FOTO Polițiștii, inclusiv cei care păzesc închisorile, au ieșit pe stradă să protestezeRămânem optimiști. Dezvoltarea economiei românesti trebuie să continue, potențialul fiind uriaș. Este păcat să stricăm ce am construit în ultimii ani. Semnalele trimise de la firul ierbii trebuie analizate foarte serios.