Parlamentarii, deputați sau senatori, cât și consilerii locali sau județeni ar putea avea dreptul să profeseze meseria de arhitect pe durata mandatului de ales, conform unui proiect legislativ inițiat în acest sens. Proiectul modifică și statutul Ordinului Arhitecților din România, care ar urma să nu mai fie o organizație apolitică.
De ce este important: În prezent, deputații și senatorii pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice. Parlamentarii pot exercita, totodată, meserii precum cea de avocat sau de medic.
Mai este important: Un arhitect nu are drept de semnătură în situațiile în care: a) arhitectul îndeplinește pentru același proiect funcția de verificator, de expert sau de consilier ales în cadrul administrației publice implicate în procesul de avizare sau de autorizare; b) arhitectul este funcționar public în cadrul autorității administrației publice centrale sau locale care are în competență avizarea, autorizarea și controlul lucrării în cauză.
![Schimbare pregătită pe fondul Nordis - Noi proceduri notariale la promisiunile de vânzare cu dezvoltatorii imobiliari](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39746/21922865/1/firm-2003808-1280.jpg?width=151)
”Scopul acestei inițiative este de a elimina barierele inutile și de a permite specialiștilor în arhitectură să contribuie la dezvoltarea politicilor publice, menținând, totodată, standardele profesionale ridicate”, susțin autorii proioectului.
Ca urmare, aceștia propun introducerea în legislație a unor noi prevederi, potrivit cărora exercitarea profesiei de arhitect este compatibilă cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau județene; b) activități și functii didactice în învățământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial; c) activități în domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale; d) alte activități prevăzute de lege.
![Proiect pe masă - Sălile de jocuri de noroc să fie scoase de la parterul blocurilor](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39746/21922892/1/casino-3491252-1280.jpg?width=151)
Totodată, proiectul elimină caracterul apolitic al Ordinului Arhitecților din România, care în prezent este o ”organizație profesională, nonprofit, cu personalitate juridică de drept privat, apolitică, de interes public, cu patrimoniu și buget proprii, autonomă și independentă”.
Ordinul are rolul de a reprezenta și ocroti, la nivel național și internațional, interesele profesiei de arhitect.