Rusia, suspectată că s-ar afla în spatele unei acțiuni de sabotaj care a declanșat un incendiu într-un depozit DHL din Marea Britanie

Rusia, suspectată că s-ar afla în spatele unei acțiuni de sabotaj care a declanșat un incendiu într-un depozit DHL din Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:53

Poliția antiteroristă britanică investighează un incendiu provocat de un colet care a luat foc într-un depozit DHL din Birmingham, în luna iulie, suspectând o campanie de sabotaj a serviciilor secrete ruse, după ce un caz similar în Germania, tot în iulie, a fost atribuit Rusiei de serviciile secrete germane, relatează AFP.

În Marea Britanie, incidentul a avut loc la 22 iulie 2024 într-un depozit al grupului logistic DHL de la periferia orașului Birmingham. Un colet a luat foc, declanșând un incendiu care nu a provocat răniți. Potrivit cotidianului The Guardian, coletul fusese transportat cu avionul până acolo. Destinația acestuia nu este cunoscută, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Străinii ultra-bogați din Marea Britanie fără domiciliu fiscal în țară cer un regim fiscal similar celui din Italia, pentru a se evita un exod în masă al averilor CITEȘTE ȘI Străinii ultra-bogați din Marea Britanie fără domiciliu fiscal în țară cer un regim fiscal similar celui din Italia, pentru a se evita un exod în masă al averilor
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un purtător de cuvânt al diviziei antiteroriste a Poliției Metropolitane a confirmat pentru AFP că este în curs o anchetă privind „un incident” la depozit. „Luni, 22 iulie, un colet aflat la fața locului a luat foc”, iar comandamentul antiterorist lucrează „împreună cu alți parteneri europeni (...) pentru a identifica dacă (acest incident) ar putea fi legat sau nu de alte incidente similare din Europa”, a transmis oficialul.

Anchetatorii britanici suspectează că acest incident face parte dintr-o campanie a serviciilor secrete ruse în întreaga Europă, potrivit The Guardian. La începutul acestei săptămâni, șeful serviciilor germane de informații interne, Thomas Haldenwang, s-a referit la cazul unui colet care a luat foc într-un centru DHL din Leipzig, în luna iulie, înainte ca acesta să fie transportat cu avionul. În cazul în care coletul ar fi explodat la bord în timpul zborului, „ar fi avut loc un accident și resturile ar fi putut lovi toate persoanele de aici din Germania, inclusiv pe cele care simpatizează cu Putin și cu regimul său, fie vădit, fie în secret”, a declarat Haldenwang.

Săptămâna trecută, Ken McCallum, șeful serviciului britanic de informații interne, MI5, a avertizat cu privire la „haosul” pe care, în opinia sa, Rusia intenționează să îl semene în Regatul Unit și în Europa, prin intermediul agenției sale de informații militare GRU, din cauza sprijinului occidental pentru Ucraina. În plus față de amenințarea teroristă, „ne confruntăm acum, în paralel, cu comploturi sponsorizate de stat pentru a comite asasinate sau acte de sabotaj, pe fundalul unui război pe teritoriul european”, a spus el.

La începutul lunii octombrie, șase bărbați au compărut în fața unui tribunal londonez, fiind acuzați de implicare în incendierea, în martie, a unor depozite industriale deținute de ucraineni în estul Londrei, o acțiune care ar fi fost întreprinsă în numele grupului paramilitar rus Wagner.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dhl