Potrivit datelor Eurostat, România a coborât pe ultimul loc în UE după durata vieții profesionale, după ce cu un an în urmă eram mult mai sus în clasament.
Acest indicator reprezintă cât timp o persoană care are în prezent 15 ani va fi activă pe piața muncii în timpul vieții sale, pentru o anumită țară și an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul României, dacă în anul 2000 un tânăr rămânea activ 36 de ani, în 2021 acesta urma să fie activ doar 31.3 ani. În Europa, cei mai ”muncitori” sunt islandezii, cu Turcia are cel mai mic indicator- 29 de ani, la polul opus fiind Islanda, cu 44.6 de ani de viață profesională activă, urmați de olandezi și elvețieni, cu câte 42,5 ani fiecare, scrie Hotnews.ro.
Dacă ne uităm separat la date în funcție de sex, bărbații români sunt pe penultimul loc, cu 35 de ani de viață profesională, doar bulgarii muncind mai puțin (34.6 ani)
La femei suntem de asemenea pe penultimul loc (27,4 ani), româncele devansându-le pe italience, cu 26,9 ani.
Agregând însă datele, rămânem pe ultimul loc, în timp ce pe penultimul loc se află Italia, iar pe antepenultimul loc sunt grecii.
În anul 2000, Românii erau pe locul al 7-lea în Europa ca durată a vieții profesionale, foarte aproape de elvețieni și de țările nordice. În timp, acest interval al vieții active a scăzut tot mai mult, iar dacă în 2020 eram pe locul al 8-lea de la coada Europei, acum ne-am poziționat pe ultimul loc.