România, pe ultimul loc în UE la producția și reciclarea deșeurilor municipale

România, pe ultimul loc în UE la producția și reciclarea deșeurilor municipale
scris 8 feb 2024

Românii au fost în 2022, la fel ca și în 2021, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producția de deșeuri municipale, dar și în ceea ce privește reciclarea acestora, conform datelor publicate de Eurostat.

Astfel, în 2022, o persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 513 kilograme de deșeuri municipale, cu 19 kilograme sau 4% mai puțin decât în 2021 (532 de kilograme), dar cu 46 de kilograme mai mult decât în 1995 (467 de kilograme), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tancurile Abrams vor fi livrate Armatei Române începând cu anul 2026 CITEȘTE ȘI Tancurile Abrams vor fi livrate Armatei Române începând cu anul 2026
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cantitatea de deșeuri municipale variază foarte mult între statele membre UE. În 2022, "campioni" la producția de deșeuri municipale în UE sunt austriecii (827 de kilograme per persoană) și danezii (787 de kilograme). La polul opus sunt românii care în 2022 au produs "doar" 301 de kilograme de de deșeuri municipale per cap de locuitor, ușor în scădere față de cele 302 kilograme de deșeuri municipale/cap de locuitor produse în 2021.

Când vine vorba de reciclare, datele Eurostat arată o scădere a cantității de deșeuri reciclate în UE până la o medie de 249 de kilograme pe cap de locuitor în 2022, de la o medie de 264 de kilograme pe cap de locuitor în 2021.

Potrivit datelor Eurostat, Austria (516 kg), Danemarca (411 kg) și Germania (409 kg) au avut în 2022 cele mai mari cantități de deșeuri reciclate pe cap de locuitor din UE. La polul opus sunt: România (36 kg), Malta (75 kg) și Grecia (90 kg), care au cele mai mici cantități de deșeuri reciclate pe cap de locuitor din UE.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deșeuri și Directiva 2008/98/EC privind deșeurile.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deșeuri solicită statelor membre să ia măsurile necesare pentru a închide și a reabilita o groapă de gunoi care nu a primit autorizație. Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre trebuie să recupereze și să elimine deșeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.

Tratatul de aderare al României la UE a dat termen autorităților până la 16 iulie 2017 pentru a respecta aceste reguli în ceea ce privește 101 gropi de gunoi. Întrucât această obligație nu a fost respectată în totalitate, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

ULTIMA ORĂ elefant.ro a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ elefant.ro a intrat în insolvență

Până în prezent, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri.

Termenul pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de gunoi rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre ele și este incert pentru celelalte patru. Prin urmare, Comisia a decis să emită un aviz motivat pentru România, care are acum două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Ionuț Sorin Banciu, a transmis miercuri, pentru AGERPRES, că România mai are șapte depozite de deșeuri municipale aflate într-o situație incertă, pentru care nu au fost demarate lucrările de închidere din cauza lipsei surselor de finanțare.

"La momentul declanșării procedurii, discutăm de depozite menajere, practic depozite municipale care nu fuseseră închise în momentul 30 octombrie 2020, când s-a declanșat procedura de infringement. Între timp, o parte dintre ele au fost închise, în principal din surse proprii ale UAT-urilor. Mai sunt două care sunt în curs de închidere. Deci, rămân practic șapte într-o situație incertă, care nu au demarat lucrările de închidere, pentru că principala problemă este lipsa surselor de finanțare. Suntem în curs de a găsi o soluție pentru finanțare prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă al cărui Ghid încă nu s-a finalizat. A fost un Ghid de finanțare pe POIM. POIM-ul a expirat în 31 decembrie 2023. Au fost prinse surse de finanțare pentru închiderea depozitelor de deșeuri menajere pe PODD, pe exercițiul financiar 2021-2027. Sunt făcute studii de fezabilitate și proiecte în diferite faze. Așteptăm, practic, acest Ghid să fie lansat și ca beneficiarii, primăriile sau AFM-ul să depună cereri de finanțare pentru ele", a declarat Ionuț Sorin Banciu.

Acesta a precizat că, prin avizul motivat adresat țării noastre, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă "că nu ne mai putem juca cu managementul deșeurilor în România".

SafeFleet - expansiune teritorială și noi angajări CITEȘTE ȘI SafeFleet - expansiune teritorială și noi angajări

"Depozite cu probleme sunt, în principiu, în toată țara. La Satu Mare, Câmpia Turzii, Făurei, Rupea, Râmnicu Sărat, Horezu. La Satu Mare și Câmpulung Moldovenesc sunt în curs de închidere. Celelalte șapte încă nu demaraseră procedurile la finalul anului trecut. Comisia Europeană a transmis un aviz motivat. Este a doua etapă, prin care trage un semnal de alarmă că nu ne mai putem juca cu managementul deșeurilor în România. Obligațiile acestea de închidere sunt istorice, pentru că sunt depozite pe care nu se mai depozitează de foarte mult timp. (...)", a explicat reprezentantul MMAP.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
deseuri