România are probleme cu sistemul juridic și drepturile de proprietate, în pofida faptului că ocupă poziția a 17-a în topul libertății economice

România are probleme cu sistemul juridic și drepturile de proprietate, în pofida faptului că ocupă poziția a 17-a în topul libertății economice
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 mar 2016

Libertatea economică din România a înregistrat progrese în ultimii ani, însă a regresat în ceea ce privește cel mai important indicator al său, protecția drepturilor de proprietate și sistemul legal, este concluzia unei conferințe susținută săptămâna trecută de Gene Epstein, Economics Editor al Barron’s.

Potrivit raportului Economic Freedom of the World 2015 al Faser Institute, România se află pe locul 17 în lume în ceea ce privește libertatea economică (cu un scor de 7,69 din 10), în timp ce Statele Unite se află doar cu un loc înaintea României, pe poziția a 16-a (cu un scor de 7,73).

Urmărește-ne și pe Google News

În ultimii ani, libertatea economică din SUA a înregistrat un declin considerabil, ajungând la nivelul înregistrat în 1970, susține Epstein. În 1970, SUA înregistra un scor similar celui din prezent, însă ocupa poziția a 6-a în clasamentul libertății economice. În 1980, ajungea pe poziția a doua, în 1990 pe poziția a treia, pentru ca în 1990 să revină pe cea de-a doua poziție. Începând cu anii 2000, libertatea economică a SUA a început să intre în declin, în 2008 Statele Unite ajungând pe poziția a 5-a, pentru ca în 2013 să retrogradeze pe 16, la doar un singur loc de cea ocupată de România.

Acesta este principalul motiv, crede Epstein, pentru care economia SUA și-a redus ritmul de creștere economică în noul mileniu, la doar 1,7-1,8% pe an, comparativ cu media de peste 3% pe an înregistrată în ultimele trei decenii ale mileniului trecut. Între 1970 și 1980, economia SUA a crescut în medie cu 3,2%, între 1980 și 1990 cu 3,3%, iar între 1990 și 2000 cu 3,6%. Între 2000 și 2013, în schimb, când indicele libertății economice a suferit un declin considerabil, economica SUA a crescut doar cu 1,7%.

Economiștii explică de ce BNR are mâinile legate în fața expansiunii monetare din Vest CITEȘTE ȘI Economiștii explică de ce BNR are mâinile legate în fața expansiunii monetare din Vest

În ceea ce privește România, în pofida evoluției spectaculoase înregistrate după căderea comunismului, perioadă în care a ajuns pe locul 17 din 157 de state, îngrijorează declinul înregistrat în ceea ce privește sistemul legal și protecția drepturilor de proprietate.

Epstein a atras atenția în special asupra componentei “protecția dreptului de proprietate, unde România se află pe locul 98 în lume. Nici în ceea ce privește independența sistemului juridic, România nu stă cu mult mai bine, situându-se pe poziția 66 în lume. Alți indicatori care ar trebui să-i îngrijoreze pe guvernanții români sunt flexibilitatea pieței muncii (gradul de dificultate cu care pot fi angajați sau disponibilizați angajații), unde România se află pe locul 77, și flexibilitatea salariilor, unde România ocupă poziția 59.

Potrivit raportului Fraser Institute pe 2015, statele cu deficiențe majore în ceea ce privește sistemul juridic și protecția drepturilor de proprietate nu vor putea prospera în pofida evoluției celorlalți indicatori. Ceilalți patru indicatori analizați de Fraser Institute sunt dimensiunea statului, sănătatea sistemului monetar, libertatea comerțului internațional și nivelul reglementării creditării, pieței muncii și mediului de afaceri.

Chiar dacă în prezent România are un scor de 7,69 din 10 posibil, ulterioare deteriorări ale indicatorilor săi, în special al sistemului juridic și protejării drepturilor de proprietate, vor afecta creșterea sa economică pe termen lung. Potrivit lui Epstein, pierderea unui punct în indicele libertății economice echivalează cu scăderea ritmului de creștere economic pe termen lung cu 1-1,5%.

Gene Epstein este Economics Editor al celebrei reviste Barron's, pentru care scrie din 1993. Are apariții frecvente în presa americană: National Public Radio, CNBC, CNN, BBC TV, și FOX. Este autorul cărții "Econospinning: How to Read Between the Lines When the Media Manipulate the Numbers", Wiley, 2006. Gene Epstein a fost Senior Economist la New York Stock Exchange și profesor la St.John's University and the City University of New York.

Săptămâna trecută, acesta a avut o serie de trei conferințe în România, organizată de Universitatea Româno-Americană și Centrul de Economie și Politică Murray Rothbard, în colaborare cu Institutul Mises Romania, Academia Privată, Institutul de Economie Mondială, SOLIB. Profit.ro a fost partener la toate cele trei conferințe.

viewscnt
Afla mai multe despre
libertate economica
fraser institute
gene epstein
mises institute
barron's
romania
sua