Analiștii financiari se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să păstreze, în ședința Consiliului de Administrație de joi, 31 martie, nivelul dobânzii-cheie la 1,75% pe an, precum și nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută, la 8%, respectiv 12%.
Totodată, dobânda de politică monetară ar putea fi menținută la 1,75% până la finalul acestui an, urmând să fie la 2,50% anul viitor, potrivit opiniilor exprimate de peste 90% dintre participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), scrie News.ro
Analiștii apreciază că banca central va păstra neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, la 8%, însă acestea ar putea fi diminuate la 6% până în decembrie, pentru a fi menținute în 2017.
"Față de sondajul anterior desfășurat la începutul lunii februarie se remarcă o temperare a așteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017", se arată într-un comunicat al AAFBR.
CITEȘTE ȘI Răzvan Ionescu, Telekom: Calitatea rețelelor mobile din România este superioară celor din țări mai dezvoltatePentru RMO aferente pasivelor în valută, analiștii preconizează pentru joi menținerea acestora la 12% și reducerea, până în decembrie, la 10%. Anul viitor, BNR ar putea tăia încă două puncte procentuale, la 8%, aliniindu-se treptat la nivelurile europene.
Banca centrală a păstrat neschimbate, în ședința de la începutul lunii feburarie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât și rezervele minime obligatorii.
AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată la începutul anului 2008 și este formată din 70 de profesioniști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital, precum și din companii din economia reală.