Qatarul a modificat marți legislația referitoare la rezidență, pentru a permite muncitorilor străini să plece din țară fără obligația de a avea permise de ieșire din partea angajatorilor lor, despre care organizațiile de protecție a drepturilor angajaților au afirmat de mult timp că trebuie anulată, transmite Reuters.
Autoritățile de la Doha vor să răspundă în acest fel acuzațiilor de exploatare a muncitorilor, într-o perioadă în care se pregătesc să găzduiască ediția din 2022 a Cupei Mondiale de fotbal, pe care auu prezentat-o ca pe o demonstrație a progresului și dezvoltării țării, scrie News.ro.
Majoritatea muncitorilor migranți vorr putea ieși din Qatar fără să obțină permise din partea angajatorilor lor, potrivit noilor prevederi, a declarat Organizația Internațională a Muncii (OIM), printr-un comunicat publicat de biroul său din Doha.
CITEȘTE ȘI Fuziunea Millenium Insurance - Globasig a fost stopată din cauza schimbărilor legislative. Prigoreanu, MIB: Am fost victima propriului entuziasm. Dacă cele două firme ar fi fuzionat, noua companie ar fi intrat în Top 10Organizația a salutat măsura drept ”un pas semnificativ” pentru Qatar, emiratul bogat în gaze naturale care s-a angajat anul trecut să adopte ample măsuri de reformă a legislației muncii, inclusiv a sistemului de vize de ieșire.
”OIM salută adoptarea Legii nr. 13, care va avea un impact direct și pozitiv asupra vieții muncitorilor migranți din Qatar”, a declarat Houtan Homayounpour, șeful biroului din Doha al OIM, care a fost înființat în luna aprilie.
Agenția de presă oficială din Qatar a confirmat adoptatea Legii nr. 13, afirmând că ”a modificat anumite prevederi” ale legislației precedente referitoare la intrarea, ieșirea și rezidența expoatriaților. Agenția nu a precizat care sunt prevederile modificate și nu a oferit detalii referitoare la schimbări.
Organizațiile care protejează drepturile angajaților au criticat Qatarul pentru sistemul de sponsorizare ”kafala”, obișnuit în statele din Golf, unde o mare parte din populație este străină.
Sistemul din Qatar încă impune ca cei 1,6 milioane de muncitori străini, majoritatea asiatici, să solicite consimțământul angajatorilor atunci când își schimbă locul de muncă, sistem despre care organizațiile respective afirmă că muncitorii sunt expuși abuzurilor.
Alte reforme promise de guvern includ introducerea salariului minim și o procedură pentru plângerile muncitorilor.