Raportul procurorului special american Robert Mueller - de 448 de pagini - cu privire la amestecul rus în campania prezidențială americană din 2016 a fost publicat într-o versiune cenzurată, relatează AFP, care prezintă principalele concluzii.
Primul volum este consacrat unei eventuale complicități între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, iar al doilea unor eventuale tentative de obstrucționare a anchetei Mueller de către președintele Statelor Unite Donald Trump, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”I'M FUCKED”
Donald Trump a reacționat îngrozit la anunțul, la 17 mai 2017, potrivit căruia a fost numit un procuror special.
”O, Doamne. Este teribil. Este sfârșitul președinției mele. Am încurcat-o (I\m fucked)”, a declarat președintele american în Biroul Oval, când secretarul Justiției de la acea vreme, Jeff Sessions, l-a informat despre numirea procurorului special Robert Mueller.
Donald Trump ”s-a prăbușit în fotoliul său”, se precizează în raportul procurorului Mueller, care se sprijină aici pe note luate de șeful de cabinet al lui Sessions.
”Toată lumea îmi spune că dacă ai un procuror de ăsta special îți strică președinția. Durează ani și ani, nu voi putea face nimic. E cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat”.
NICIO PROBĂ PRIVIND O COMPLICITATE
Procurorul Mueller conchide că nu a existat vreo înțelegere între membrii echipei lui Trump și Rusia, în pofida numeroaselor contacte, mai mult sau mai puțin discrete.
Fiul candidatului republican, Donald Jr., a primit mesaje de la WikiLeaks, anturajul lui Trump a repostat pe Twitter mesaje de pe false conturi americane create de ruși, o reuniune a avut loc cu ruși la Trump Tower... însă nimic nu dovedește că era vorba despre o conspirație.
”Indiciile nu erau suficiente pentru a acuza membri ai echipei de campanie a lui Trump că s-au coordonat cu reprezentanți ai Guvernului rus pentru a influența alegerile din 2016”.
A AVUT LOC O OBSTRUCȚIONARE?
Asupra acestui punct exploziv, procurorul Mueller nu-l dezvinovățește pe Donald Trump. ”Dacă acest raport nu conchide că președintele a comis un delict, el nici nu-l exonerează”.
Robert Mueller arată că președintele a încercat - timp de luni de zile, atât în public, cât și în privat - să-i dejoace investigațiile, însă a eșuat dintr-un motiv: ”persoanele care-l înconjoară pe președinte au refuzat să-i execute ordinele sau să dea curs cererilor sale”.
Președintele i-a ordonat, astfel, șefului serviciilor juridice ale Casei Albe să pună ca procurorul special să fie destituit, însă Don McGahn a refuzat să se supună.
Trump și-a multiplicat presiunile asupra secretarului Justiției și unor martori-cheie, ceea ce i-a obligat pe colaboratorii săi să mintă presa sau în comunicate.
”Vederea actelor în ansamblul lor poate permite să se ilumineze sensul acestora”, scrie Robert Mueller, care prezintă, în zeci de pagini, o dare de seamă minuțioasă a mașinațiunilor și minciunilor la Casa Albă.
TREABA CONGRESULUI?
”Dacă eram siguri, după o anchetă riguroasă, că preșdintele nu a comis în mod clar o obstrucționare a justiției, am fi spus-o”, scrie procurorul.
Însă el amintește că un președinte în funcție nu poate fi inculpat penal în justiția ordinară. Prin urmare, el argumentează că, chiar dacă ar fi obținut probe care să arate că Trump a comis fapte penale, el nu ar fi putut să recomande inculpări.
În schimb, el subliniază că Congresul are puterea de a inculpa un președinte din cauza obstrucționării justiției. Această procedură - asupra oportunității căreia echipa lui Mueller nu s-a pronunțat - se numește proces de destituire (impeachment).
AMESTEC RUS
Asupra acestui punct procurorul nu are vreo îndoială: ”statul rus s-a amestecat în alegerile prezidențale din 2016 în mod sistematic”.
”Mai întâi, o organizație rusă a purtat o campanie pe rețele de socializare care l-a favorizat” pe Donald Trump și a ”denigrat-o” pe rivala sa democrată Hillary Clinton.
Apoi hackeri ruși, provenind de la serviciul militar rus de informații GRU au piratat mesaje aparținând Partidului Democrat și ale unui apropiat al lui Hillary Clinton, difuzate pe Internet de către site-uri anonime și de către WikiLeaks, care a primit mesajele furate direct de la ruși.
”5 ORE” PENTRU A O ȚINTI PE HILLARY CLINTON
Robert Mueller raportează că ofițeri din cadrul GRU au ”țintit pentru prima oară biroul personal al lui Clinton timp de aproximativ cinci ore după declarația lui Trump” de la 27 iulie 2016 în care a îndemnat Rusia să găsească e-mailuri șterse ale rivalei sale - ”Rusia, dacă ascultați”...
Într-un răspuns scris dat lui Mueller, președintele a afirmat că declarația sa a fost făcută ”pentru a glumi, sarcastic”.