Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, joi, cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr, începând cu data de 27 aprilie.
”Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii de eliberare din funcție, prin pensionare, a domnului AUGUSTIN LAZĂR, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 27.04.2019”, au transmis, joi, reprezentanții CSM, scrie News.ro.
Mandtul său de procuror general se încheie în 27 aprilie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Augustin Lazăr a fost numit în funcție de către președintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Raluca Prună.
În 24 octombrie 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura privind revocarea sa din funcție și ulterior a trimis președintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Șeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulțumit de activitatea lui Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general, el fiind însă respins, alături de ceilalți trei candidați înscriși, iar procedura a fost reluată.
În ultima perioadă, Augustin Lazăr a fost acuzat că ar fi refuzat eliberarea înainte de termen a mai multor deținuți politici încarcerați la Penitenciarul Aiud.
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, însă, că Instituții de presă i-au pus etichete de natură să îl decredibilizeze și a precizat că nu este ofițer, subofțer, colaborator al fostei Securități sau al oricărui alt serviciu de informații.
Întrebat dacă își va da demisia sau își va retrage candidatura pentru un nou mandat, Lazăr a spus: "Credeți că ar fi în interesul societății? Care este rolul Ministerului Public și rolul procurorului general? Nu este acela să reprezinte interesele societății? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze și să exagereze în felul acesta? Nu ar fi în interesul societății și de asemenea eu m-am înscris la această procedură nu să mă retrag, ci știind că am pornit niște proiecte esențiale pentru Ministerul Public și am făcut niște realizări pe care nu le-au făcut alții înainte. N-ar fi bine ca aceste realizări să continue? N-ar fi bine ca proiectele, inclusiv rezolvarea marilor dosare și aflarea adevărului, să fie scos la suprafață?".
În calitate de conducător al Ministerului Public, el a exprimat scuze instituționale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară.