Camera inferioară a parlamentului elvețian a votat în favoarea respingerii deciziei istorice luată de CEDO în luna aprilie, când a ordonat Elveției să ia mai multe măsuri pentru a combate schimbările climatice, relatează Reuters.
Pe 9 aprilie judecătorii de la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) au dat câștig de cauză unui grup de femei vârstnice din Elveția, care au chemat statul elvețian în justiție, argumentând că eforturile insuficiente ale guvernului de a combate schimbările climatice le pune în pericol viața.
Însă miercuri camera inferioară a legislativului de la Berna a urmat exemplul celei superioare și a adoptat o rezoluție în care respinge decizia CEDO, acuzând instanța europeană de „activism judiciar”. Rezoluția, care nu este obligatorie pentru guvern, a fost adoptată cu 111 de voturi „pentru” și 72 „împotrivă”.
Rezoluția argumentează că Elveția nu are niciun motiv să ia măsuri suplimentare pentru a combate schimbările climatice întrucât face deja destule lucruri în acest sens.
Cuvinte grele în parlamentul Elveției
În timpul dezbaterii din plen legiuitorii au denunțat „ingerința” CEDO în democrația elvețiană, unul dintre deputați catalogând decizia luată de instanța de la Strasbourg drept „eronată”. Mai multe membre ale asociației „Senioare în sprijinul protecției climei”, asociația elvețiană care a atacat guvernul la CEDO, au asistat la deliberări.
Unul dintre legiuitorii Partidului Popular Elvețian (SVP), cel mai mare din parlament, a părut să le batjocorească pe femei, afirmând că acestea au înaintat plângerea către instanța europeană „fiindcă le este un pic prea cald vara”.
El s-a referit astfel la argumentul femeilor potrivit căruia eforturile inadecvate ale guvernului elvețian de a combate schimbările climatice le periclitează viața în timpul valurilor de căldură.
„Este chiar rușinos ce tocmai s-a întâmplat”, a declarat Stefanie Brander, în vârstă de 68 de ani, după vot.
„Este o insultă și o lipsă de respect pentru drepturile noastre, care au fost confirmate de o instanță internațională”, a adăugat femeia.
În afara parlamentului, un mic grup de activiști pentru climă s-au strâns cu pancarte pe care erau scrise mesaje ca „trădare”, „șoc”, „alarmare”.
Deși Consiliul Federal, aripa executivă a statului elvețian, are libertatea de a ignora rezoluția parlamentului, ministrul pentru climă al Elveției a părut la rândul său să minimalizeze importanța deciziei CEDO.
CITEȘTE ȘI Fostul șef al Binance a devenit cel mai bogat om trimis vreodată la închisoare în SUA Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru țările din Consiliul Europei
Isabela Keuschnigg, o cercetătoare juridică de la London School of Economics, a declarat că, dacă guvernul elvețian va refuza să implementeze decizia CEDO, acest lucru ar putea „stabili un precedent îngrijorător”, unul în măsură să submineze rolul puterii juridice în guvernarea democratică.
O respingere formală de către guvernul elvețian a deciziei CEDO ar fi o măsură fără precedent pentru o țară membră a Consiliului Europei, organizația internațională care reunește toate statele Uniunii Europene precum și alte state democratice din centrul și estul Europei.
Rusia a decis în iunie 2022 să nu mai aplice deciziile CEDO, însă ea s-a retras din Consiliul Europei la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina. Turcia, țară membră a Consiliului Europei, a ignorat de facto mai multe decizii ale CEDO, însă nu le-a respins în mod formal.
Un eventual refuz acum al guvernului elvețian ar fi de asemenea un semn că politicienii europeni sunt tot mai dispuși să lupte împotriva măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice pe care unii le critică drept excesive.
De exemplu, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat chiar marți că grupul său politic va face presiuni pentru eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie în cadrul negocierilor din următoarele zile, purtate pentru a stabili viitoarea conducere a blocului comunitar.