VIDEO Împușcăturile și șantajul creează un oraș fantomă în sudul Mexicului. Mii de oameni și-au părăsit casele, bărbați cu fețe acoperite au început să tragă în case și în magazine

VIDEO Împușcăturile și șantajul creează un oraș fantomă în sudul Mexicului. Mii de oameni și-au părăsit casele, bărbați cu fețe acoperite au început să tragă în case și în magazine
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Mii de locuitori au părăsit micul oraș mexican Tila, fugind de un asediu intensiv de trei zile al unor bărbați puternic înarmați și lăsându-l un oraș fantomă, și încă se tem să se întoarcă, în ciuda faptului că trupele guvernamentale patrulează acum pe străzile goale, transmite Reuters.

”Toată noaptea am ascultat cum trec gloanțele”, a declarat Maria, o locuitoare a orașului Tila, situat în sudul Mexicului, la aproximativ 230 km de Tuxtla Gutierrez, capitala statului Chiapas.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ”Rapsodia”, tomata cherry tricoloră, urmează să fie brevetată de cercetătorii din Buzău CITEȘTE ȘI FOTO ”Rapsodia”, tomata cherry tricoloră, urmează să fie brevetată de cercetătorii din Buzău
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

În noaptea de 4 iunie, zeci de bărbați puternic înarmați au sosit în Tila în camioane și au început să tragă în case, în întreprinderi și să dea foc la clădiri, au declarat martorii pentru Reuters.

Un bărbat care nu s-a identificat din motive de siguranță a declarat că bărbații înarmați s-au întors în ziua următoare cu arme de calibru mare și ținute militare, arată News.ro.

Violențele din Tila au durat trei zile, până la 7 iunie, când a sosit armata. De atunci, autoritățile statului au declarat că aproximativ 5.000 de soldați au fost desfășurați în zonă și că șase suspecți au fost reținuți.

Toți locuitorii din Tila, aproximativ 4.000 de persoane, au fugit din casele lor, unii luând autobuze guvernamentale spre adăposturile din apropiere, unde mulți dintre ei rămân și astăzi, dormind pe saltele pe jos.

”Nu ne întoarcem, până când nu vom ști că, atunci când ne părăsim casele, nu ne vor ucide”, a declarat un comerciant în vârstă de 60 de ani, care s-a identificat ca fiind Saul.

O duzină de locuitori care au fugit din zonă au declarat pentru Reuters că atacatorii, mulți dintre ei cu fețele acoperite și dintre care unii păreau a fi minori, au jefuit magazine, au dat foc la mașini și au încercat să pătrundă în case.

Imagini de după atac arată un oraș încă pustiu, cu străzile pline de vehicule carbonizate, geamuri sparte și găuri de gloanțe.

Multe comunități mexicane au devenit orașe fantomă, deoarece oamenii caută să se protejeze de violența bandelor, solicitând azil în Statele Unite.

În timp ce guvernul susține că violențele din Tila au rezultat în urma unei dispute locale legate de terenuri, locuitorii spun că grupurile de crimă organizată îi șantajau de mult timp și că îi vor pedepsi pe cei care nu plătesc.

Elon Musk își retrage procesul împotriva OpenAI CITEȘTE ȘI Elon Musk își retrage procesul împotriva OpenAI

”Timp de luni de zile, oricine nu plătea era ucis”, a declarat Maria, vorbind dintr-un adăpost din Yajalon, aflat la aproximativ 30 km distanță.

”Au amenințat că vor recruta tineri, că vor viola femeile și de aceea am plecat”, a adăugat ea.

Locuitorii au raportat o creștere a violenței în ultimii ani, precum și o creștere a traficului de droguri și a șantajului.

Președinta aleasă a Mexicului, Claudia Sheinbaum, care va prelua puterea în octombrie, s-a angajat să lupte împotriva extorsiunilor în această țară, locul unor câmpuri de luptă în expansiune între cartelurile criminale care traficau droguri în mare parte către piețele din Statele Unite.

În timp ce guvernul american a făcut presiuni asupra Mexicului pentru a lua măsuri mai severe împotriva criminalității legate de droguri, Mexicul a făcut presiuni asupra SUA pentru a face mai mult pentru a împiedica trecerea armelor de foc la granița sa sudică. Cândva relativ neatinsă de violența bandelor, Chiapas este acum scena unui război între puternicul cartel Jalisco New Generation (CJNG) și cartelul Sinaloa, iar oamenii fug din ce în ce mai mult de violență și de extorcare.

viewscnt
Afla mai multe despre
mexic
șantajul
tila