OMS: Lumea nu va ajunge la imunitate de masă față de noul coronavirus înainte de sfârșitul anului 2021. ”Vom aborda începutul sfârșitului.”

OMS: Lumea nu va ajunge la imunitate de masă față de noul coronavirus înainte de sfârșitul anului 2021. ”Vom aborda începutul sfârșitului.”
scris 24 dec 2020

Lumea nu va ajunge la imunitate de masă față de noul coronavirus înainte de sfârșitul anului 2021, care va putea fi observată în unele țări, a declarat directorul științific al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Soumya Swaminathan, care a avertizat că oamenii trebuie să rămână vigilenți în următoarele șase luni, transmite CNBC.

”Vom aborda începutul sfârșitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice”, a spus Swaminathan.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor Johns Hopkins University, numărul cazurilor de Covid-19 a continuat să crească într-un ritm alarmant, depășind 78 de milioane la nivel mondial, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cine mă pupă, uite… ciucalată… în România Educată! CITEȘTE ȘI Cine mă pupă, uite… ciucalată… în România Educată!

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech a fost aprobat pentru utilizare de urgență în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, SUA și Canada, în timp ce SUA au aprobat și vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

Swaminathan a spus că vaccinurile vor proteja inițial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile și cu cel mai mare risc, și vor trece luni de zile înainte ca restul populației să poată fi acoperit.

”Va dura până la sfârșitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populației în unele țări”, a declarat ea, miercuri, la emisiunea ”Street Signs Asia” de la CNBC.

”Trebuie să menținem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le știm, reducând transmiterea și riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească”, a spus ea.

Strategia include măsuri de sănătate publică și schimbări comportamentale individuale.

"Deși ne putem aștepta - cu siguranță până la sfârșitul anului viitor – la o situație mult mai bună, cred că următoarele luni vor fi dificile", a adăugat ea.

Swaminathan a discutat și despre noua variantă a virusului care a apărut recent în Regatul Unit și care a fost identificată în țări precum Australia, Danemarca și Italia.

Ea a spus că este neobișnuit faptul că noul coronavirus are un număr mare de mutații și s-a separat de tulpina obișnuită.

”Ceea ce este mai îngrijorător este că are aproximativ opt mutații în regiunea proteinei cu țepi”, a adăugat ea.

Proteina cu țepi a virusului se prinde de receptorii aflați pe suprafața celulelor umane din tractul respirator sau de receptorul ACE2 în cazul Covid-19.

Au fost depistate mutații în partea proteinei care se leagă de receptorii din căile respiratorii.

”Acesta este probabil motivul pentru care acest virus pare să aibă un avantaj în infectarea oamenilor, se pare că se transmite mai eficient, se pare că infectează copiii care au mai puțini dintre acești receptori”, a spus ea.

Swaminathan a menționat însă că noua variantă ”nu pare să crească severitatea clinică sau să înrăutățească lucrurile” pentru cei care sunt infectați de aceasta.

OMS a afirmat într-o notă că tulpina s-ar putea ”răspândi mai ușor”, dar că ”nu există suficiente informații în prezent” pentru a stabili dacă mutațiile vor schimba severitatea bolii, răspunsul anticorpilor sau eficacitatea vaccinului.

Swaminathan a spus că nu există „niciun motiv” să credem că vaccinurile actuale nu îl vor acoperi în acest moment. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile produc un ”răspuns imun larg”, care va avea probabil eficacitate împotriva noii tulpini.

Totuși, dacă vaccinurile trebuie modificate, acest lucru poate fi realizat ”cu ușurință”.

”Dacă este nevoie, s-ar putea face. Dar, în acest moment, cred că majoritatea oamenilor cred că generația actuală de vaccinuri ar trebui să funcționeze foarte bine".

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
coronavirus