Lucian Bode: Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României

Lucian Bode: Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României
scris 6 dec 2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Declarația ministrului vine după ce Austria a anunțat că-și menține împotrivirea față de aderarea României și Bulgariei la Schengen.

”Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României! În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode. 

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%. Avem multe plecări la agenții, nu s-a prezentat nimeni la concurs. Majorări salariale blocate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%. Avem multe plecări la agenții, nu s-a prezentat nimeni la concurs. Majorări salariale blocate

Potrivit acestuia, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen, scrie News.ro

”Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei. De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a mai transmis ministrul de Interne. 

Acesta precizează că i-a amintit omologului austriac Gerhard Karner că în februarie 2022 a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen. 

”În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România. Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen. Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022”, a mai transmis Lucian Bode. 

Acesta anunță că își menține declarația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen. 

”Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, a mai transmis Bode. 

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat, marți dimineață, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena își menține dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen și nu are de gând să-și schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, invocând numărul mare de imigranți care au ajuns în Austria și nu fuseseră înregistrați anterior prin țările prin care au trecut. 

Aflat la Tirana, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a confirmat ulterior această poziție. 

Datele Frontex, agenția europeană pentru protecția frontierelor, arată însă că imigranții ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian bode
austria