Libanul va trece în cele din urmă la ora de vară joi, a anunțat guvernul din Beirut, revenind asupra deciziei sale de a amâna schimbarea orei cu o lună, un anunț care a plasat populația într-o stare de confuzie și i-a făcut pe o parte a rezidenților să refuze să se conformeze, informează AFP.
"Guvernul a decis să își mențină deciziile precedente legate de trecerea la ora de vară", care "vor intra în vigoare în noaptea de miercuri spre joi", a anunțat prim-ministrul Najib Mikati, la sfârșitul unei ședințe de guvern.
Decizia privind amânarea, anunțată cu două zile înainte de trecerea la ora de vară, prevăzută în noaptea de sâmbătă spre duminică din weekendul trecut, a stârnit furia liderilor politici și religioși creștini și a accentuat fractura comunitară din această țară multiconfesională, scrie Agerpres.
"Decizia avea scopul de a ușura (ziua) de post din luna ramadanului", care se întinde de la răsăritul până la apusul Soarelui, a explicat prim-minstrul Mikati, deplângând totodată anumite "reacții comunitare odioase".
La îndemnul patriarhului maronit, liderul religios al celei mai influente comunități creștine din Liban, o parte din populația țării a refuzat să respecte amânarea anunțată săptămâna trecută.
Principalele două partide creștine, Forțele Libaneze și Curentul Național Liber, au criticat la rândul lor decizia prim-ministrului țării.
Najib Mikati, un musulman sunnit aflat la conducerea unui cabinet demisionar, conduce de facto Libanul după ce mandatul președintelui libanez, un creștin maronit, s-a încheiat în urmă cu aproape cinci luni.
"Să fim clari. Problema nu este ora de iarnă sau cea de vară (...) problema este funcția vacantă de președinte al Republicii Libaneze", a declarat premierul Mikati, îndemnându-i totodată pe parlamentari să își asume responsabilitățile și să aleagă un nou președinte.
Profund divizat, Parlamentul din Beirut s-a întrunit deja de 11 ori, dar nu a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește alegerea unui președinte.