Duminică au avut loc noi discuții la nivel de coaliție privind reforma pensiilor speciale, blocată în prezent în Senat, în urma discuțiilor PSD și PNL urmând să aducă mai multe amendamente la proiectul de lege, printre variantele vehiculate fiind principiul potrivit căruia nicio pensie nu va mai depăși venitul din timpul activității, dar și o posibilă impozitare a părții de necontributivitate din pensie, au precizat surse politice pentru News.ro. De asemenea, pensiile vor fi indexate anual cu rata inflației și se va interzice cumulul mai multor pensii speciale.
Coaliția a discutat în ședință amendamentele care ar urma să fie depuse la proiectul de lege privind pensiile speciale, aflat în prezent blocat la comisii, în Senat. Variantele discutate se referă la aplicarea principiului potrivit căruia nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activității persoanei, principiu care se regăsește și în soluțiile cu care a venit Banca Mondială, pentru a se respecta jalonul din PNRR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, alte amendamente discutate ar viza o impozitare a părții de neconstributivitate din pensia specială, dar și interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. Pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflației.
În cazul pensiilor din sistemul de apărare și ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu, au precizat sursele politice.
Amendamentele agreate în coaliție urmează să fie elaborate, pentru a intra în dezbaterea comisiilor din Senat.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliției determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toat aceste lucruri să se întâmple.