Kövesi atenționează Austria în legătură cu o modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Kövesi atenționează Austria în legătură cu o modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 10:03

Ministerul Justiției de la Viena a propus la 14 iunie o modificare a Codului de procedură penală care reglementează confiscarea datelor și a dispozitivelor de stocare a datelor, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale austriece din 14 decembrie 2023, însă șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, este îngrijorată că noile prevederi ar putea împiedica anchetele instituției sale în Austria, potrivit unui comunicat transmis vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, anunță că analizează noile dispoziții legale pentru a vedea dacă nu cumva unele dintre propuneri ar putea intra în contradicție cu Regulamentului EPPO și ar putea avea un impact negativ asupra „independenței, eficienței și oportunității investigațiilor EPPO în Austria, precum și asupra investigațiilor transfrontaliere care implică Austria”, informează News.ro.

Principalul motiv de îngrijorare este că, în conformitate cu Regulamentul EPPO, procurorii delegați europeni trebuie să poată întreprinde ei înșiși măsuri de investigare sau să dea instrucțiuni autorităților naționale competente. În cazul în care confiscarea și analiza datelor și a dispozitivelor de stocare a datelor devin prerogative ale poliției, acest lucru nu va mai fi valabil, se arată în comunicatul EPPO.

Procesul aderării Georgiei la UE, oprit ”de facto” CITEȘTE ȘI Procesul aderării Georgiei la UE, oprit ”de facto”

În conformitate cu Regulamentul EPPO, Austria trebuie să se asigure, pentru infracțiunile cu o pedeapsă maximă de cel puțin 4 ani de închisoare, că procurorii delegați europeni pot dispune ei înșiși percheziții ale sistemelor informatice, precum și să obțină prezentarea datelor informatice stocate în original sau în altă formă specificată sau să solicite aceste măsuri de investigare din partea instanței, precizează comunicatul.

„Procurorul-șef european ar dori să sublinieze încă o dată că, întrucât criminalitatea financiară gravă este transnațională prin natura sa, activitatea procurorilor delegați europeni în Austria nu se limitează la cazurile pe care le aduc în fața instanțelor din Austria. Activitatea lor este de o importanță crucială pentru multe investigații conduse de EPPO din alte state membre”, punctează comunicatul, care reamintește că EPPO funcționează ca un birou unic în 22 de state membre, cae constituie "zona EPPO". Prin urmare, modificările propuse la Codul de procedură penală din Austria ar afecta întreaga zonă EPPO, subliniază Kovesi.

În acest context, procurorul-șef european salută decizia de a-i acorda suficient timp pentru a analiza proiectul de lege.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
​laura kovesi
coruptie