O nouă țară lovită de schimbările climatice - De la caniculă severă la cele mai abundente precipitații din ultimii 88 de ani în doar câteva zile

O nouă țară lovită de schimbările climatice - De la caniculă severă la cele mai abundente precipitații din ultimii 88 de ani în doar câteva zile
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 20:56

Capitala Indiei, New Delhi, afectată la începutul acestei luni de unul dintre cele mai severe episoade de caniculă din istoria sa, a fost lovită de ploi torențiale fără precedent în ultimele decenii, precipitațiile căzute în 24 de ore depășind media din iunie a orașului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ploile torențiale au provocat prăbușirea fatală a acoperișului unui aeroport, au perturbat zborurile, au condus la închiderea unei stații de metrou, au blocat pasaje subterane și au generat ambuteiaje masive, arată Agerpres.

FOTO STB s-a săturat de blocaje pe linia tramvaiului 41 și anunță că dă în judecată CITEȘTE ȘI FOTO STB s-a săturat de blocaje pe linia tramvaiului 41 și anunță că dă în judecată

O persoană a murit și opt au fost rănite după ce acoperișul terminalului recent renovat al aeroportului din New Delhi s-a prăbușit parțial vineri, în timpul ploilor abundente, după cum a anunțat departamentul de pompieri din capitala Indiei.

Principala stație meteorologică din Delhi, Safdarjung, a înregistrat 228,1 mm de precipitații în 24 de ore, în timpul ploilor care s-au încheiat la ora locală 08:30 (03:00 GMT).

Undă verde - SD Worx cumpără liderul pieței românești de soluții software dedicate departamentelor de resurse umane CITEȘTE ȘI Undă verde - SD Worx cumpără liderul pieței românești de soluții software dedicate departamentelor de resurse umane

Este cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore în luna iunie în ultimii 88 de ani, potrivit Departamentului de Meteorologie al Indiei (IMD).

Zonele din jurul aeroportului din Delhi au înregistrat cantități de precipitații de 148,5 mm într-un interval de trei ore, vineri, comparativ cu 101,7 mm în luna iunie a anului trecut.

Ploile musonice sezoniere, care cuprind treptat țara, începând cu extremitatea sudică, la sfârșitul lunii mai, au adus un răgaz de la canicula care a persistat în Delhi până săptămâna trecută.

Wizz Air are întârzieri pe mai multe curse spre Aeroportul Cluj. Zborul spre Charleroi a fost anulat CITEȘTE ȘI Wizz Air are întârzieri pe mai multe curse spre Aeroportul Cluj. Zborul spre Charleroi a fost anulat

Temperaturile din această vară s-au apropiat de 50 de grade Celsius în oraș, Delhi înregistrând cel puțin 40 de zile consecutive cu temperaturi de cel puțin 40 de grade Celsius până la 22 iunie, potrivit datelor IMD.

Un reprezentant al IMD a declarat, sub rezerva anonimatului, că înaintarea musonului a întârziat timp de o săptămână, ceea ce a condus la reducerea cantității de precipitații și la valurile de căldură din nordul Indiei, însă furtunile bruște de săptămâna trecută din regiune au readus norii musonici pe traiectoria lor.

Reprezentantul IMD a declarat că acest lucru ar ajuta musonul să acopere întreaga țară la timp, sau chiar cu câteva zile înaintea datelor obișnuite.

Aviz pozitiv al experților europeni pentru un nou vaccin Pfizer-BioNTech CITEȘTE ȘI Aviz pozitiv al experților europeni pentru un nou vaccin Pfizer-BioNTech

Cu fiecare grad de creștere a temperaturii pământului, cantitatea de vapori din atmosferă poate crește cu aproximativ 7%, conform unui articol NASA din 2022. Experții susțin că acest lucru poate provoca ploi abundente într-o perioadă scurtă de timp.

"Din cauza schimbărilor climatice, vor fi mai multe evenimente de ploaie extremă, ceea ce înseamnă mai multă ploaie într-un număr mai mic de zile sau ore ploioase", a declarat Sunita Narain, director general al Centrului pentru Știință și Mediu din India, într-o înregistrare video postată în această săptămână pe rețelele sociale.

"Dacă vă uitați la datele din întreaga Indie, veți constata că multe stații meteorologice raportează deja că au depășit recordul de precipitații în 24 de ore, ceea ce înseamnă că un oraș, o regiune, pot primi cantitățile de precipitații anuale, ploaia pe un an întreg, în câteva zile sau chiar într-o singură zi", a explicat specialista.

AFP: Dezbatere tensionată între un Trump încrezător și un Biden confuz CITEȘTE ȘI AFP: Dezbatere tensionată între un Trump încrezător și un Biden confuz

În ultimii 40 de ani, Delhi s-a confruntat cu modele neregulate ale musonilor, cu precipitații deficitare, dar și cu precipitații excesive, a declarat Vishwas Chitale de la Consiliul pentru energie, mediu și apă (CEEW), o organizație nonprofit cu sediul în New Delhi.

"O astfel de distribuție dezechilibrată a precipitațiilor afectează grav infrastructura și oamenii, ceea ce subliniază încă o dată importanța protejării infrastructurii și economiei în fața schimbărilor climatice", a spus el.

O posibilă acțiune a Chinei împotriva cărnii de porc din UE ar putea fi o sabie cu două tăișuri pentru Brazilia CITEȘTE ȘI O posibilă acțiune a Chinei împotriva cărnii de porc din UE ar putea fi o sabie cu două tăișuri pentru Brazilia

Experții susțin că India trebuie să sape mai multe lacuri și iazuri pentru a stoca precipitațiile abundente și pentru a preveni penuria de apă în orașe foarte populate, precum Delhi și Bengaluru. De asemenea, potrivit specialiștilor, municipalitățile trebuie să se asigure că toate canalizările și canalele sunt deblocate, pentru a se evita inundațiile grave și perturbările majore.

În opinia experților, țara trebuie, de asemenea, să își mărească substanțial suprafețele cu vegetație și să sensibilizeze publicul cu privire la impactul căldurii și să modifice orele de lucru și programul în unitățile de învățământ

viewscnt
Afla mai multe despre
india
canicula