Irlanda dezvăluie modul în care plănuiește să cheltuie suma ”transformatoare” de 14 miliarde de dolari, sub formă de impozite retroactive, de la Apple

Irlanda dezvăluie modul în care plănuiește să cheltuie suma ”transformatoare” de 14 miliarde de dolari, sub formă de impozite retroactive, de la Apple
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:48

Guvernul irlandez a dezvăluit modul în care intenționează să cheltuie impozitele retroactive de la Apple în valoare de 13 miliarde de euro (14,4 miliarde de dolari), în urma anulării de către justiția europeană a unor facilități, situație pe care Dublinul a încercat că o evite timp de mai mulți ani, transmite CNBC.

Într-un discurs pre-electoral referitor la buget, ministrul irlandez de Finanțe Jack Chambers a declarat că recenta hotărâre a Curții Europene de Justiție a oferit țării venituri unice ”care au capacitatea de a fi transformatoare”.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Chambers a spus că performanța economică viitoare a Irlandei va depinde de modul în care programul de infrastructură al țării este prioritizat și implementat în următorul deceniu, adăugând că este ”imperativ” să nu se folosească injecția de numerar ”pentru cheltuielile de zi cu zi sau pentru a restrânge baza de impozitare.”

”Este opinia acestui guvern că ar trebui să folosim aceste venituri pentru a aborda provocările cunoscute cu care ne confruntăm în infrastructura locuințelor, energiei, apei și transporturilor”, a spus Chambers.

Comentariile sale vin la trei săptămâni după ce Curtea Europeană de Justiție (CEJ) s-a pronunțat împotriva Apple cu privire la afacerile sale fiscale din Irlanda, scrie News.ro.

Decizia de referință, despre care instanța a considerat-o definitivă, spunea că Apple trebuie să plătească Irlandei impozite retroactive de miliarde de euro.

Hotărârea CEJ a fost salutată de susținătorii justiției fiscale, precum și de șefa pentru concurență a UE, Margrethe Vestager, care a descris decizia drept ”un câștig uriaș” pentru cetățenii europeni.

Apple a declarat la acea vreme că a fost dezamăgită de decizie, în timp ce guvernul irlandez a spus că poziția sa a fost întotdeauna că ”nu acordă tratament fiscal preferențial niciunei companii sau contribuabililor”.

”Infrastructură esențială”

Ministerul de Finanțe din Irlanda a estimat marți că veniturile din impozite vor ajunge la 105,7 miliarde de euro în acest an, o creștere cu 13,6 miliarde de euro față de o estimare anterioară, determinată în principal de veniturile din impozitul pe profit și de veniturile din decizia CEJ.

Irlanda, care servește drept bază pentru Apple în UE, are una dintre cele mai scăzute rate de impozitare a companiilor din blocul de 27 de națiuni. Ani de zile, micul stat membru al UE a susținut că producătorul de iPhone nu ar trebui să fie nevoit să ramburseze țării taxele neplătite. Ea a contestat cazul pe fondul temerilor că ar putea amenința capacitatea țării de a atrage investiții de la companii dornice să-și limiteze impozitul pe veniturile din străinătate.

EXCLUSIV Deficit de aproape 8% fixat de Guvern pentru acest an în discuțiile cu Comisia Europeană, peste nivelul din rectificare. A fost convenită și ținta pe 2025 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficit de aproape 8% fixat de Guvern pentru acest an în discuțiile cu Comisia Europeană, peste nivelul din rectificare. A fost convenită și ținta pe 2025

Cu toate acestea, hotărârea CEJ din 10 septembrie a confirmat decizia Comisiei Europene din 2016 conform căreia țara i-a acordat gigantului tehnologic din SUA ”ajutor ilegal pe care Irlanda trebuie să îl recupereze”.

Irlanda, care trebuie să organizeze alegeri generale până în martie anul viitor, se află în prezent într-o poziție neobișnuită, de a avea un excedent bugetar de câteva miliarde de euro.

The Dublin Chamber, un grup de lobby care reprezintă peste 1.000 de întreprinderi din capitala irlandeză, a declarat că salută angajamentul de a investi veniturile din decizia CEJ în infrastructuri esențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
apple