Manchester United a pus capăt hegemoniei de 11 ani a spaniolilor de la Real Madrid în topul Deloitte Football Money League, echipa engleză compensând rezultatele slabe de pe gazon cu rezultatele financiare excelente din afara sa. Ultima dată când multipla campionă a Angliei a deținut prima poziție în topul financiar al celor de la Deloitte a fost în sezonul 2003/2004.
Clasamentul Deloitte a fost anticipat și de Profit.ro într-un articol publicat cu un an și jumătate în urmă, la începutul lunii noiembrie 2015 (“Clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume - bulversat de noile contracte TV din Spania și Anglia”): “Oficialii clubului britanic anticipează pentru acest sezon venituri anuale cu prinse între 500 și 510 milioane de lire sterline (undeva în apropierea sumei de 700 de milioane de euro), ceea ce le va permite o revenire spectaculoasă în clasamentul Deloitte ce va fi lansat în ianuarie 2017 și care va viza sezonul 2015/2016. Cu atât mai mult cu Manchester United a revenit și în Champions League. În funcție de rezultatele clubului în această competiție, United ar putea chiar să-i detroneze pe spaniolii de la Real Madrid, care ocupă de ani buni prima poziție în clasamentul Deloitte.”
CITEȘTE ȘI Clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume - bulversat de noile contracte TV din Spania și Anglia
În sezonul 2015/2016, Manchester United a obținut venituri de 689 milioane de euro, cu 170 milioane de euro peste veniturile din sezonul competițional anterior, cu 70 de milioane de euro peste veniturile înregistrate de rivalele sale spaniole, FC Barcelona și Real Madrid, și cu 100 de milioane de euro peste cele obținute de Bayern Munchen. Rezultatele englezilor ar fi putut fi și mai impresionante dacă lira sterlină nu se deprecia în raport cu moneda euro.
Fostul lider, Real Madrid, a reușit contraperformanța de a cădea pe cel de-al treilea loc al Football Money League, în pofida faptului că a câștigat sezonul trecut Champions League, clubul madrilean fiind depășit de rivalii locali de la FC Barcelona.
Chiar dacă poziția celui mai galonat club englez ar putea surprinde dacă este raportată la rezultatele sportive, ea nu ar trebui să mai mire pe nimeni în momentul în care sunt luate în calcul performanțele sale comerciale. Manchester United a obținut cele mai mari venituri comerciale (363 milioane de euro), cu 20 de milioane de euro mai mult decât Bayern Munchen (care ocupă poziția a patra), cu 65 de milioane mai mult decât FC Barcelona și cu 100 de milioane peste cele ale fostului lider, Real Madrid. Explicația: clubul englez a apelat la o metodă inovatoare de negociere cu sponsorii, în loc să semneze contracte la nivel global, ca celelalte cluburi, a semnat o multitudine de contracte la nivel regional. Deținătoarea recordului de titluri câștigate în Anglia conduce și în clasamentul veniturilor obținute în ziua meciului (bilete, abonamente și materiale promoționale). În ultimii 20 de ani, Manchester United a lipsit doar o singură dată din top 3 Deloitte Football Money League.
Rezultatele pe anul viitor ar putea fi și mai spectaculoase, de la instalarea noi conduceri tehnice, a echipei lui Jose Mourinho, United adoptând o nouă tactică și pe piața transferurilor. Dacă Van Gaal sau Moyes vindeau vedete precum van Persie, Nani, Chicharito pe câteva milioane de euro, Mourinho a obținut numai în această iarnă 50 de milioane de euro pe vânzarea a numai doi jucători, Morgan Schneiderlin (la Everton) și Memphis Depay (la Lyon).
În plus, începând cu acest sezon va intra în vigoare noul contract de vânzare a drepturilor tv pentru Premier League, prin care veniturile cluburilor engleze din televizări, inclusiv ale multiplei campioane a Angliei, s-ar putea dubla. Acesta este motivul pentru care analiștii de la Deloitte consideră că în top 20 de anul viitor, numărul de echipe din Anglia se va majora, de la actualul record de 8 reprezentante în top.
Veniturile primelor 20 de echipe din topul Deloitte s-au majorat în sezonul 2015/2016 într-un ritm record, cu 12%, ajungând la 7,4 miliarde de euro.
În ceea ce privește veniturile din drepturile tv, cele două echipe spaniole, FC Barcelona și Real Madrid, conduc detașat ca urmare a faptului că își negociază individual drepturile, și nu colectiv. Începând din sezonul 2016/2017, vânzarea drepturilor TV din Spania va fi la rândul ei sindicalizată, Real și Barca urmând a se mulțumi cu sumele care vor rezulta din aplicarea algoritmului ales de autoritățile spaniole. Potrivit acestuia, din totalul veniturilor, 90% se vor îndrepta către echipele din Primera Division (jumătate din sumă urmând a se împărți în mod egal fiecărei participante, restul urmând a se aloca în funcție de performanțe). Restul de 10% va lua calea diviziilor inferioare.