STUDIU România este pe locul 55 din 118 țări analizate din punctul de vedere al atragerii angajaților valoroși

STUDIU România este pe locul 55 din 118 țări analizate din punctul de vedere al atragerii angajaților valoroși
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2017

România ocupă locul 55 pe plan global, din 118 țări analizate, din punctul de vedere al eficienței atragerii și păstrării de angajați valoroși, fiind depășită de țări precum Bulgaria, Muntenegru și Croația, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare Adecco.

Studiul Global Talent Competitiveness Index (GTCI) este realizat anual și măsoară modul în care țările cultivă, atrag și păstrează candidații, oferind resurse pentru a dezvolta strategii de creștere a competitivității pe piața globală a muncii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Elveția și Singapore ocupă primele locuri în clasament, iar patru țări nordice sunt prezente în top 10: Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia. Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea și al patrulea.

”Țările de la vârful topului împărtășesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici”, se arată în studiu.

România se clasează pe locul 55 din 118 țări analizate în raport, după state precum Kazahstan, Macedonia, Bulgaria, Panama, Mauritius, Muntenegru și Croația. România depășește, ân schimb, state precum Rusia, Kuwait, Oman, Serbia, Turcia, Argentina și Ucraina.

Bloomberg: România ocupă locul 38 într-un top al celor mai inovatoare 50 de state din lume CITEȘTE ȘI Bloomberg: România ocupă locul 38 într-un top al celor mai inovatoare 50 de state din lume

Cele șase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidați, îi atrage, îi dezvoltă, îi reține și ce aptitudini tehnice și globale au aceștia.

Cea mai slabă plasare în clasament, pentru România, este legată de atragerea candidaților, locul 82. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane, locul 53.

Potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane ManpowerGroup, doar două țări din lume - Japonia și Taiwan - au dificultăți mai mari decât România în ceea ce privește deficitul de angajați talentați, 72% dintre firmele de pe piața locală având această problemă.

Cele mai mari probleme sunt în găsirea de meseriași calificați, muncitori, ingineri și operatori de producție.

Firmele care activează în România se confruntă cu dificultăți tot mai mari în găsirea de angajați calificați, în contextul în care numărul șomerilor a ajuns la 521.202 în noiembrie 2016, nivel minim după izbucnirea crizei, în 2008, iar rata șomajului a coborât la 5,7%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru din 2016 cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, la 62.900, în ciuda șomajului încă ridicat din unele regiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
adecco