Guvernul se va reuni astăzi, în prima ședință după trei săptămâni. Deocamdată, nu a fost anunțată ordinea de zi, însă Executivul intenționa să aproba rectificarea bugetară, pentru care încă nu a fost dat avizul CSAT.
Ședința este programată să înceapă la ora 13.00. Precedenta ședință de Guvern a avut loc în 2 august, scrie News.ro.
Guvernul a transmis miercuri dimineață că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018, argumentând că este necesară adoptarea rectificării bugetare pentru asigurarea mai multor plăți, între care cele pentru activitățile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anunțul privind solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcut marți seară de către liderul PSD, Liviu Dragnea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a transmis că marți seară a trimis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării pentru analizarea și avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.
Executivul precizează că a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării.
"Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgență, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plății cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistența socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuilei pentru plata contribuției României la Uniunea Europeană, precum și finanțarea activităților de combatere a pestei porcine africane", argumentează Guvernul.
Anunțul privind solicitarea Exacutivului de convocare a CSAT a fost făcut marți seară, la Antena 3, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care susținea că este o premieră ca rectificarea bugetară să nu fie aprobată de CSAT.
El a spus că, potrivit legii, premierul a recurs la varianta în care o treime din membrii Consiliului convoacă CSAT, iar scrisoarea Vioricăi Dăncilă în acest sens este deja la Cotroceni.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a afirmat, marți, că, în cazul în care nu primește în cursul zilei un răspuns de la Administrația Prezidențială privind convocarea CSAT pe tema rectificării bugetare, Guvernul va solicita această convocare. Teodorovici a spus că, în mod normal, săptămâna viitoare va fi votată în Guvern rectificarea bugetară.
Ministrul a fost întrebat dacă mai așteaptă un răspuns având în vedere că Administrația Prezidențială a transmis că se așteaptă acordul tuturor membrilor CSAT pentru rectificare.
"Cât timp nu avem un răspuns clar din partea Secretariatului CSAT pentru un astfel de aviz, vom solicita noi convocarea CSAT", a declarat el.
Întrebat dacă săptămâna viitoare va fi votată în Guvern rectificarea, Teodorovici a spus că în mod normal da.
Tot marți, Administrația Prezidențială a anunțat că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) face demersurile necesare pentru obținerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale - Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Bugetul Administrației Prezidențiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenționează să o facă, Președinția acuzând că această rectificare nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituția nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-și modifice decizia.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, afirma, în 14 august, la Antena 3, că, după ce purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis a susținut declarația de presă privind reducerea bugetului Administrației Prezidențiale la rectificarea bugetară, între ora 09.00 și 20.00 în sistemul informatic au fost introduse contracte de aproximativ 20 de milioane de lei. Teodorovici susținea că în urma acelor declarații a fost dispus un control la Administrația Prezidențială, dar și la alte instituții, și au fost descoperite contracte neînregistrate, iar această situație va duce la sancțiuni.
Consilierul guvernamental Darius Vâlcov a declarat, sâmbătă, referitor la tăierea bugetului Administrației Prezidențiale, că la rectificarea bugetară nu se acordă fonduri suplimentare „doar pentru că îți dorești tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol".