Statele Unite și China reiau miercuri negocierile comerciale, care vor dura două zile, dar așteptările sunt scăzute în urma scepticismului exprimat de președintele american Donald Trump, transmite Reuters.
Discuțiile dintre oficiali de rang mediu ar putea crea condițiile pentru noi negocieri, în timp ce ambele țări se pregătesc să introducă joi noi tarife, care vor adânci disputa legată de politicile economice ale Chinei, scrie News.ro.
Trump a avertizat că va impune taxe vamale pentru toate bunurile exportate de China în SUA, care valorează peste 500 de miliarde de dolari, dacă Beijingul nu îi va accepta solicitările.
CITEȘTE ȘI Rusia acuză Marea Britanie că încearcă să impună Uniunii Europene și Statelor Unite politica sa ostilă MoscoveÎntâlnirile care vor avea loc miercuri și joi sunt primele discuții oficiale dintre SUA și China după întrevederea dintre secretarul pentru Comerț Wilbur Ross și consilierul economic chinez Liu He, care a avut la Beijing în luna iunie.
După negocierile din luna mai, autoritățile de la Beijing au crezut că au asigurări din partea SUA că nu se mai pune problema de introducere a tarifelor. Peste mai puțin de 10 zile, Casa Albă a anunțat că va introduce măsurile punitive.
China a anunțat că speră ca discuțiile liniștite, constante, să ducă la ”un rezultat bun, pe baza egalității, parității și încrederii”.
Trump a declarat însă, luni, că ”nu anticipează mare lucru”.
Președintele american a afirmat într-un interviu acordat Reuters că rezolvarea disputei comerciale ”va dura pentru că Chinei i-a mers foarte bine o lungă perioadă de timp și a devenit răsfățată”.
Trump a mai acuzat China de manipularea cursului yuanului pentru a compensa efectul tarifelor și a spus că banca centrală americană ar trebui să aibă o politică mai flexibilă.
Reprezentanții Casei Albe, ai biboului Reprezentantului pentru Comerț și ai Departamentului pentru Comerț nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Administrația Trump presează China să facă schimbări economice importante pentru a proteja mai bine drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor americane, renunțarea la subvențiile economice și deschiderea pieței pentru concurența externă.