Guvernul german a stabilit un nou record pentru exporturile de arme în 2023, potrivit datelor oficiale, autorizând vânzări în valoare de cel puțin 11,71 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari), în principal datorită asistenței trimise Ucrainei, relatează DPA.
Recordul anterior a fost de 9,35 miliarde de euro, stabilit în 2021. Comparativ cu 2022, creșterea din acest an a fost de 40%, potrivit datelor Ministerului Economiei furnizate ca răspuns la o întrebare parlamentară și consultate de DPA, scrie Agerpres.
Mai mult de o treime din exporturile pentru 2023, în valoare totală de 4,15 miliarde de euro, au fost destinate Ucrainei pentru campania de apărare împotriva invadatorilor ruși, scrie sursa citată.
În primul an de război în Ucraina, pentru această țară au fost aprobate livrări de arme germane în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană și artilerie grea. În acest an, tancurile de luptă principale Leopard 2 au fost predate după o ezitare inițială din partea guvernului german.
Datele se referă la perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 12 decembrie, timp în care Germania a aprobat 6,15 miliarde de euro pentru arme și 5,57 miliarde de euro pentru alte echipamente militare în întreaga lume.
Aproape 90% au fost direcționate către state UE și NATO, Ucraina și țări care sunt tratate în mod similar cu statele NATO în ceea ce privește controlul exporturilor de arme - de exemplu Japonia, Australia și Coreea de Sud.
Pentru așa-numitele țări terțe, cum ar fi Israel, Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, guvernul german a dat undă verde vânzării de arme și alte echipamente de apărare produse în Germania în valoare de 1,18 miliarde de euro.
Această cheltuială generală vine după ce coaliția de centru-stânga aflată la guvernare în Germania a revenit asupra intenției sale de a reduce exporturile de arme.
CITEȘTE ȘI Pakistanul lansează campanii agresive: Plătiți taxe sau vă pierdeți inclusiv telefonul!Schimbarea a fost confirmată de cancelarul Olaf Scholz în februarie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Noua politică a însemnat, de asemenea, că Germania a renunțat la o interdicție autoimpusă privind livrările de arme către un conflict în curs de desfășurare.
Parlamentarul german Ralf Stegner, expert în politică externă în cadrul Partidului Social-Democrat al lui Scholz, și-a reiterat apelul pentru interzicerea livrărilor de arme către dictaturi.
''Cred că am avea în continuare dreptate să nu furnizăm arme regiunilor de criză și dictaturilor", a declarat el pentru dpa, dar a precizat că Ucraina este o excepție.
Israelul a primit în acest an exporturi de arme în valoare de 323,2 milioane de euro din partea Germaniei - de aproximativ 10 ori mai mult decât în tot anul 2022 (când valoarea a fost de 32 de milioane de euro).
Majoritatea celor peste 200 de licențe individuale pentru Israel au fost eliberate în urma atacului terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit informațiilor anterioare ale ministerului. Componentele pentru sistemele de apărare aeriană și echipamentele de comunicații au fost principalele exporturi.
Liderul Partidului Verzilor, Omid Nouripour, al cărui partid face parte din coaliția guvernamentală cu SPD și cu Democrații Liberi (FDP), a cerut să se ajungă în curând la un acord cu privire la o lege care să controleze mai bine livrările de arme.
El a declarat pentru DPA că recordul este "o veste proastă, pentru că spune ceva și despre starea lumii".