ExxonMobil a prezis cu mare acuratețe, încă din anii 1970, schimbările climatice la care se va ajunge

ExxonMobil a prezis cu mare acuratețe, încă din anii 1970, schimbările climatice la care se va ajunge
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2023

ExxonMobil, ana dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a prognozat cu exactitate încă din anii 1970 modul în care schimbările climatice vor determina creșterea temperaturii globale, relatează BBC.

Experții au analizat datele din documentele interne ale companiei și au ajuns la concluzia că cercetările private ale ExxonMobil au prezis cu acuratețe modul în care arderea combustibililor fosili va încălzi planeta, deși la nivel public compania a negat că ar exista vreo legătură și nu a luat măsuri, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
După o perioadă tulbure, investitorii în bitcoin au un motiv de bucurie CITEȘTE ȘI După o perioadă tulbure, investitorii în bitcoin au un motiv de bucurie

"Analiza noastră ne permite pentru prima dată să cuantificăm ce știa Exxon, și anume că arderea produselor lor pe bază de combustibili fosili urma să încălzească planeta cu aproximativ 0,2 grade Celsius în fiecare deceniu", a spus Geoffrey Supran, profesor asociat de științe și politici de mediu la Universitatea din Miami, coautor al studiului.

Corporațiile, inclusiv ExxonMobil, au câștigat miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili care eliberează emisii despre care oamenii de știință, guvernele și ONU spun că provoacă încălzirea globală.

Constatările cercetătorilor sugerează că predicțiile ExxonMobil au fost adesea chiar mai exacte decât cele ale unor oameni de știință de talie mondială de la NASA. "Excelentul lor model generat pentru climă a fost cel puțin comparabil, din punct de vedere al performanțelor, cu cel al unuia dintre cei mai influenți și apreciați oameni de știință din domeniul climei din istoria modernă", a declarat profesorul Supran, comparând activitatea ExxonMobil cu cea a lui James Hansen de la NASA, care a tras un semnal de alarmă privind clima în 1988.

"Asta subliniază cu adevărat ipocrizia crudă a conducerii ExxonMobil, care știa că propriii cercetători făceau această muncă de foarte bună calitate de generare a unor modele climatice și avea acces la aceste informații privilegiate, în timp ce ne spuneau nouă, celorlalți, că modelele climatice sunt niște prostii", a comentat pentru BBC News Naomi Oreskes, profesor de istoria științei la Universitatea Harvard. Ea acuză ExxonMobil că "a indus în eroare cu bună știință" publicul și guvernele. "Aveau la dispoziție toate aceste informații, dar au spus lucruri foarte, foarte diferite în public", a explicat profesoara de la Harvard, coautoare a studiului.

Cercetarea, publicată în revista academică "Science", sugerează, de asemenea, că ExxonMobil a avut estimări rezonabile cu privire la modul în care ar trebui reduse emisiile pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice într-o lume încălzită cu 2 grade Celsius sau mai mult. De asemenea, cercetătorii companiei au respins în mod corect teoria potrivit căreia ar urma o eră glaciară, într-o perioadă în care alți cercetători încă dezbăteau această perspectivă.

ExxonMobil neagă acuzațiile. "Această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani și, în fiecare caz, răspunsul nostru este același: cei care vorbesc despre faptul că «Exxon știa» se înșeală în concluziile lor", a declarat compania pentru BBC News.

"ExxonMobil se angajează să facă parte din soluția la schimbările climatice și la riscurile pe care acestea le prezintă", a declarat un purtător de cuvânt. ExxonMobil a indicat și o hotărâre judecătorească din 2019 din SUA care statuează: "Directorii și angajații ExxonMobil s-au angajat în mod solidar să se achite cu rigurozitate de îndatoririle lor în cel mai cuprinzător și meticulos mod posibil".

Investigații anterioare au scos la iveală documente ale Exxon care sugerau că firma a încercat să răspândească teorii care puneau la îndoială constatările științei. Un astfel de document intern stabilea "poziția Exxon" de a "sublinia incertitudinea concluziilor științifice" privind efectul de seră.

Profesorii Oreskes și Supran au efectuat cercetarea după ce, în 2015, jurnaliștii au descoperit dovezi care sugerau că ExxonMobil știa despre schimbările climatice, dar au fost acuzați de ExxonMobil că au "selectat" adevărul.

Cei doi profesori au cules datele științifice din peste 100 de documente ale Exxon și Exxon Mobil, publicate între 1977 și 2014, pentru a calcula predicțiile lor privind creșterea temperaturii globale.

Descoperirea lor se adaugă la presiunea continuă asupra companiei cu privire la ceea ce știa despre schimbările climatice. Militanții susțin că aceasta a răspândit dezinformări pentru a-și proteja interesele comerciale în domeniul combustibililor fosili și au dat în judecată compania în mai multe instanțe din SUA.

În luna mai, un tribunal din Massachusetts, SUA, a decis că ExxonMobil trebuie să fie judecată pentru acuzațiile de minciună cu privire la schimbările climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil. schimbări climatice