La câteva ore după ce forul legislativ suprem al Chinei a convocat săptămâna trecută o reuniune specială pentru a-l demite pe ministrul de externe Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, fotografii și mențiuni ale acestuia au început să dispară de pe site-ul fostului său minister, relatează Reuters.
Deși o parte din aceste informații au reapărut câteva zile mai târziu, Qin nu figurează pe lista "foștilor miniștri" de pe site, iar de câteva zile încoace, la o căutare a numelui său nu mai apare niciun rezultat: "Ne pare rău, Qin Gang nu a fost găsit", scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De fapt, acesta nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună.
Scurta explicație a Ministerului de Externe de acum câteva săptămâni, conform căreia acest lucru se datorează unor motive de sănătate, o remarcă ce a fost ulterior eliminată din transcrierile oficiale, nu a reușit să oprească un vârtej de speculații nu doar cu privire la soarta sa, ci și la modul în care întreaga saga se reflectă asupra omului care i-a susținut ascensiunea meteorică: președintele Xi Jinping.
China l-a numit pe un diplomat experimentat, Wang Yi, în locul lui Qin, dar a oferit puține indicii suplimentare cu privire la motivul schimbării. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat joi că Beijingul va publica în timp util informații despre Qin și se opune "agitației rău intenționate". Ea a răspuns astfel unui reporter care a întrebat despre transparența în legătură cu înlăturarea lui Qin. A fost doar una dintre cele peste 25 de întrebări care îl menționau pe Qin la briefingurile de presă din ultimele zile și pe care ministerul le-a evitat.
VÂRTEJUL SPECULAȚIILOR
Ministerul de Externe al Chinei și Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările presei în numele partidului și al guvernului, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.
Absența neobișnuit de lungă și inexplicabilă a lui Qin, mandatul său brusc scurtat, precum și alte întâmplări ciudate, cum ar fi site-ul ministerului, înseamnă că vârtejul speculațiilor va continua.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case"Adevărul va ieși în cele din urmă la iveală - de obicei așa se întâmplă în China, deși uneori durează luni sau ani - dar modul în care a fost demis face puțin probabil să fi fost un motiv legat de sănătate", a declarat Ian Johnson, senior fellow pentru studii despre China la Council on Foreign Relations.
Analistul politic de la Beijing Wu Qiang spune că ar putea "aproape cu siguranță să excludă sănătatea ca fiind motivul real". Dacă acesta ar fi fost cazul, statul ar fi putut desemna un adjunct care să îl înlocuiască, în loc să îl înlăture oficial, a spus Wu.
Qin nu a rezistat decât o jumătate de an în această funcție după ce a devenit unul dintre cei mai tineri miniștri de externe ai țării, în decembrie 2022, o poziție cu un mandat de cinci ani.
Există însă precedente în ceea ce privește dispariția oficialilor și ștergerea lor din memoria colectivă în China.
Ministrul Industriei, Xiao Yaqing, a dispărut timp de aproape o lună anul trecut, înainte de a se afla că era anchetat pentru corupție.
Ministerul de Externe a eliminat toate urmele online ale fostului său șef de protocol, Zhang Kunsheng, care a fost găsit vinovat de corupție și de folosirea poziției sale de putere pentru a obține favoruri sexuale în 2016.
Astfel de "ștergeri" din memoria colectivă datează de zeci de ani în China. O pictură comandată de stat care descrie momentul istoric în care Mao Zedong a stat la Poarta Tiananmen pentru a anunța fondarea republicii populare a fost modificată de trei ori între 1955 și 1972 pentru a-i șterge pe oficialii care au căzut ulterior în dizgrația lui Mao.
POLITICA "UN SINGUR OM"
Dar alți observatori spun că, în cazul lui Qin, situația este departe de a fi clară.
Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, care s-a reunit marți, nu a eliminat celălalt titlu al lui Qin, cel de consilier de stat, un membru al cabinetului care are un rang mai înalt decât cel de ministru, deși are puterea de a face acest lucru, spun experții.
Și, în ciuda ștergerii imaginilor cu el de pe site-ul Ministerului de Externe, un portret al lui Qin, care a fost ambasador din SUA, a rămas joi atârnat în mod vizibil pe peretele Ambasadei chineze din Washington, potrivit unui martor Reuters.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la caseAnaliștii subliniază, de asemenea, că Qin ar fi trecut printr-un proces riguros de verificare pentru a prelua acest rol cu doar câteva luni în urmă.
Regulamentele Partidului Comunist spun că liderii sunt verificați pe baza ideologiilor lor, a performanțelor profesionale și a disponibilității de a urma disciplina de partid, în timp ce aceștia trebuie, de asemenea, să declare detalii despre familia lor, inclusiv dacă au locuit în străinătate și ce bunuri au.
De la venirea la putere în 2012, Xi a pus în aplicare o serie de reglementări pentru a combate corupția și a impune disciplina de partid, în încercarea de a combate corupția în moduri care, potrivit analiștilor, au consolidat loialitatea membrilor față de el.
Dar această întâmplare ridică miza și pentru Xi, în cazul în care îndepărtarea lui Qin are legătură cu ceva mai mult decât cu sănătatea, mai ales că ascensiunea sa meteorică în rândul ierarhiei a fost atribuită parțial apropierii sale de președinte.
Qin a intrat în atenția lui Xi atunci când a ocupat funcția de șef de protocol în timpul primului mandat al lui Xi, o funcție care i-a oferit acces direct la Xi ori de câte ori acesta se întâlnea cu lideri străini. Apoi a făcut un triplu salt de la director de protocol la ambasador în SUA și apoi ministru de externe și consilier de stat, în numai cinci ani, ceea ce e total neobișnuit după standardele Chinei.
Componența finală a conducerii chineze pentru cel de-al treilea mandat al lui Xi - un al treilea mandat fără precedent de la Mao - dezvăluită la începutul acestui an este alcătuită în mare parte din oficiali cu care acesta a lucrat înainte și în care are încredere, spun analiștii. "Această saga Qin expune vulnerabilitatea politicii „un singur om” a lui Xi", conchide Alfred Wu, profesor asociat la Școala de politici publice Lee Kwan Yew din Singapore.