Procurorii olandezi au anunțat că au chemat în justiție constructorul naval Damen Shipyards, suspectat că a încălcat sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, și au deschis un dosar separat împotriva companiei și a unor directori ai acesteia pentru fapte de corupție, relatează agenția Reuters și NL Times.
Compania a negat ambele acuzații. Referitor la cazul legat de sancțiuni, Damen a declarat că „a acționat întotdeauna în conformitate cu pachetele de sancțiuni aplicabile” și că este „surprinsă că un caz din iunie 2022 este acum trimis în instanță”, scrie Hotnews.ro.

În ceea ce privește acuzațiile de corupție, Damen a transmis că are „încredere în procesul judiciar și că are în sfârșit ocazia să explice că suspiciunile parchetului sunt nefondate”.
Procurorii au precizat într-un comunicat că ancheta privind posibila încălcare a Legii sancțiunilor a fost condusă de autoritățile vamale olandeze și s-a concentrat pe bunuri și tehnologii care ar fi putut consolida armata rusă, pe baza unor acțiuni din anul 2022.
În octombrie 2023, Damen a dat în judecată guvernul olandez, solicitând despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza sancțiunilor europene împotriva Rusiei.
Procurorii olandezi suspectează directori importanți ai Damen de dare de mită
În dosarul de corupție, Damen și unii dintre directorii săi vor fi urmăriți penal pentru presupuse fapte de mită, fals și spălare de bani în legătură cu vânzarea de nave în străinătate, într-o perioadă cuprinsă între 2006 și ianuarie 2017.

Directorii inculpați sunt actualul președinte al Consiliului de Administrație, Arnout Damen, tatăl său, Kommer Damen, care a fondat afacerea de familie în 1967, și René B., care a condus consiliul între 2006 și 2019.
Decizia de a începe urmărirea penală vine după șapte ani de investigații și o tentativă eșuată de a soluționa cazul în afara instanței, printr-o amendă. Negocierile pentru încheierea unui acord pe cale amiabilă s-au prăbușit anul trecut, după ce ziarul De Volkskrant a dezvăluit noi suspiciuni de mită care vizează constructorul naval olandez, iar Nieuwsuur a descoperit că Damen ocolea sancțiunile impuse Rusiei.
Ministerul Public al Olandei suspectează compania Damen și pe cei trei membri ai consiliului de administrație că ar fi plătit sume prea mari agenților din străinătate însărcinați cu obținerea comenzilor. Timp de mulți ani, Damen le-a oferit acestor agenți un comision de succes de 15% din valoarea totală a comenzii, ceea ce reprezintă o sumă uriașă, având în vedere prețul unei nave.
Comisioane de succes atât de mari cresc riscul ca agenții să folosească o parte din bani pentru mită. Când Damen a fost obligată să limiteze comisioanele la 5%, compania și directorii ar fi ascuns sume suplimentare în contabilitate, potrivit procurorilor.
Compania Damen riscă sancțiuni grave dacă este găsită vinovată
Consecințele urmăririi penale ar putea fi semnificative. Odată condamnată, o companie nu mai are voie să participe la licitații publice timp de patru ani, conform reglementărilor europene privind achizițiile publice.
Damen este cel mai important constructor naval pentru Marina Olandeză.

În ultimii ani, Ministerul Apărării din Olanda a comandat zeci de nave de la Damen pentru a înlocui flota actuală, justificând alegerea unui constructor naval olandez ca fiind „în concordanță cu politica guvernamentală de consolidare a industriei maritime olandeze” și cu „autonomia strategică a Europei”.
Ca răspuns la întrebările din parlament, secretarul olandez de stat pentru Apărare, Gijs Tuinman (BBB), a declarat luna trecută că „o anchetă penală în curs și suspiciunile de fraudă și mită nu constituie motive obligatorii pentru a exclude o companie de la o licitație.” El nu a menționat acuzațiile legate de încălcarea sancțiunilor.
Damen avea două șantiere navale importante în România, la Galați și la Mangalia, însă al doilea dintre ele a intrat în insolvență după ani de neînțelegeri cu statul român.