Comisia Europeană va propune o nouă legislație pentru a încuraja expulzările de migranți ilegali

Comisia Europeană va propune o nouă legislație pentru a încuraja expulzările de migranți ilegali
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:29

Bruxellesul va propune o nouă legislație pentru a încuraja expulzarea migranților ilegali, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre, publicată luni seara, conform AFP.

"Comisia va prezenta o nouă propunere legislativă" cu "obligații clare de cooperare pentru persoanele respinse" și dorința de a "raționaliza eficient procesul de returnare", a spus von der Leyen, răspunzând solicitării mai multor state membre ale UE, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Două noi zile libere în 2025. Aproape o săptămână liberă încă de la începutul noului an CITEȘTE ȘI DOCUMENT Două noi zile libere în 2025. Aproape o săptămână liberă încă de la începutul noului an
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acționa", a mai explicat președinta Comisiei în scrisoarea adresată țărilor UE, înaintea unui summit UE de joi și vineri la Bruxelles, parțial dedicat problemelor legate de migrație.

În acest scop, Bruxellesul propune să faciliteze expulzarea persoanelor aflate într-o situație ilegală, în special prin stabilirea unei recunoașteri reciproce a deciziilor luate de un anumit stat membru.

"Trebuie să construim un nivel de armonizare și încredere care să garanteze că migranții care fac obiectul unei decizii de a se întoarce într-o țară nu pot folosi în altă parte lacunele din sistem pentru a evita această întoarcere", a explicat von der Leyen.

Mai puțin de 20% din deciziile de expulzare a migranților în situație ilegală sunt urmate de efecte, a subliniat ea, promițând o cooperare sporită cu țările terțe în cauză, de exemplu prin înăsprirea acordării de vize pentru statele recalcitrante.

"Alinierea politicii de vize s-a dovedit a fi un instrument important pentru gestionarea mișcărilor ilegale către UE", a spus von der Leyen, menționând Bangladesh și Ghana ca exemple.

Președinta Comisiei sugerează, de asemenea, dezvoltarea de relații "strategice" cu țările de origine și de transfer, urmând exemplul a ceea ce s-a făcut deja cu Libia și Tunisia. UE a semnat acorduri cu aceste țări care ar trebui, printre altele, să limiteze plecarea migranților către UE de pe teritoriul lor sau chiar să-i repatrieze în țările lor de origine.

"Returnările din Africa de Nord către țările de origine s-au intensificat prin operațiunile finanțate de UE, ajungând la 17.700 (de returnări) în 2024", a spus von der Leyen.

Aceste acorduri puse în aplicare în Tunisia și Libia au făcut posibilă reducerea cu aproximativ 66% a numărului de intrări ilegale de migranți în UE prin centrul Mării Mediterane, a subliniat ea.

Patru landuri germane își dau mâna pentru a salva fabrici Volkswagen CITEȘTE ȘI Patru landuri germane își dau mâna pentru a salva fabrici Volkswagen

Dar, a recunoscut ea, sosirile prin vestul Mediteranei și Atlantic în Spania s-au înmulțit la sfârșitul lunii septembrie cu 56% față de anul precedent. Prin urmare, ea recomandă consolidarea parteneriatului UE cu țări precum Mauritania, pentru a reduce aceste plecări.

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană au dezbătut joi la Luxemburg o nouă înăsprire a politicii de migrație, între apelurile de revizuire a "directivei privind returnarea" și discuțiile privind transferul migranților către țări terțe.

Mai multe țări europene au solicitat o revizuire a "directivei privind returnarea" din 2008, care armonizează normele privind deportarea la frontieră.

Franța și Germania au sprijinit o notă din partea Olandei și Austriei pe această temă pentru a "facilita" și "accelera" returnările.

Cu toate acestea, o primă încercare de revizuire în 2018 a eșuat.

viewscnt
Afla mai multe despre
migranți ilegali
comisia europeană