Germania, cea mai mare economie a Europei, ar urma să intre în recesiune tehnică în trimestrul iulie-septembrie 2024, când va fi înregistrat al doilea trimestru consecutiv de contracție a Produsului Intern Brut, a informat Ministerul Economiei de la Berlin, transmite AFP.
“Guvernul federal se așteaptă la un nou recul, ușor, în trimestrul al treilea, ceea ce, după scăderea ușoară din al doilea trimestru, ar putea corespunde definiției unei ‘recesiuni tehnice'”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Economiei. Perioada de slăbiciune economică “ar urma să persiste în a doua jumătate a lui 2024, după care dinamica de creștere va începe să accelereze progresiv anul următor”, a adăugat ministerul.
Prima estimare privind Produsul Intern Brut al Germaniei în trimestrul al treilea va fi publicată în data de 30 octombrie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un nou recul în trimestrul iulie-septembrie ar corespunde cu punctul de vedere al autorităților de la Berlin, care recent și-au revizuit, în jos, previziunile privind performanța economică pe întregul an 2024. Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracție de 0,2% a PIB-ului în ritm anual, în loc de un avans de 0,3% cât prognoza în primăvară.
Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracție ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.
CITEȘTE ȘI BCR revizuiește în sus prognoza de inflație pentru acest an. Analiștii băncilor se așteaptă la tăieri de dobânzi abia de anul viitorDupă ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi dinamice spre China, economia germană continuă să sufere din plin efectele războiului din Ucraina și de cererea mondială slabă, afectată de măsurile protecționiste din China și SUA, principalii săi parteneri.
Însă după doi ani consecutivi de recul, PIB-ul Germaniei ar urma să revină pe creștere anul viitor, cu un avans de 1,1%, urmat de o creștere de 1,6% în 2026, potrivit celor mai noi previziuni ale guvernului de la Berlin, care sunt considerate totuși mult prea optimiste de principalele institute economice din Germania.