Germania, cea mai mare economie a Europei, se așteaptă la o nouă contracție. După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi spre China, acum suferă

Germania, cea mai mare economie a Europei, se așteaptă la o nouă contracție. După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi spre China, acum suferă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:57

Germania, cea mai mare economie a Europei, ar urma să intre în recesiune tehnică în trimestrul iulie-septembrie 2024, când va fi înregistrat al doilea trimestru consecutiv de contracție a Produsului Intern Brut, a informat Ministerul Economiei de la Berlin, transmite AFP.

“Guvernul federal se așteaptă la un nou recul, ușor, în trimestrul al treilea, ceea ce, după scăderea ușoară din al doilea trimestru, ar putea corespunde definiției unei ‘recesiuni tehnice'”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Economiei. Perioada de slăbiciune economică “ar urma să persiste în a doua jumătate a lui 2024, după care dinamica de creștere va începe să accelereze progresiv anul următor”, a adăugat ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News

Prima estimare privind Produsul Intern Brut al Germaniei în trimestrul al treilea va fi publicată în data de 30 octombrie, scrie Agerpres.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cehii de la Zentiva au finalizat în România operațiunea de cumpărare publică de acțiuni și îndeplinesc condițiile de delistare de la bursă CITEȘTE ȘI Cehii de la Zentiva au finalizat în România operațiunea de cumpărare publică de acțiuni și îndeplinesc condițiile de delistare de la bursă

Un nou recul în trimestrul iulie-septembrie ar corespunde cu punctul de vedere al autorităților de la Berlin, care recent și-au revizuit, în jos, previziunile privind performanța economică pe întregul an 2024. Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracție de 0,2% a PIB-ului în ritm anual, în loc de un avans de 0,3% cât prognoza în primăvară.

Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracție ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.

BCR revizuiește în sus prognoza de inflație pentru acest an. Analiștii băncilor se așteaptă la tăieri de dobânzi abia de anul viitor CITEȘTE ȘI BCR revizuiește în sus prognoza de inflație pentru acest an. Analiștii băncilor se așteaptă la tăieri de dobânzi abia de anul viitor

După ce a beneficiat mult timp de energie ieftină, grație livrărilor de gaze rusești, și de exporturi dinamice spre China, economia germană continuă să sufere din plin efectele războiului din Ucraina și de cererea mondială slabă, afectată de măsurile protecționiste din China și SUA, principalii săi parteneri.

Însă după doi ani consecutivi de recul, PIB-ul Germaniei ar urma să revină pe creștere anul viitor, cu un avans de 1,1%, urmat de o creștere de 1,6% în 2026, potrivit celor mai noi previziuni ale guvernului de la Berlin, care sunt considerate totuși mult prea optimiste de principalele institute economice din Germania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie