Clima Europei se încălzește de două ori mai rapid decât media la nivel global, potrivit meteorologilor

Clima Europei se încălzește de două ori mai rapid decât media la nivel global, potrivit meteorologilor
scris 3 nov 2022

Încălzirea climei europene are loc într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Monidalde (OMM), care avertizează că această tendință observată în ultimii 30 de ani este de natură să provoace creșteri excepționale ale temperaturilor, incendii de vegetație și inundații, relatează „The Guardian”.

Efectele acestei încălziri se văd deja. Întreg continentul s-a confruntat cu fenomenul de secetă, cu incendii de pădure și cu topiri ale ghețarilor. Raportul „Starea climei în Europa", realizat împreună cu serviciul Copernicus al UE, avertizează că pe măsură ce tendința de încălzire continuă, temperaturile excepționale, incendiile de vegetație, inundațiile și alte efecte ale dereglărilor climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Simona Halep, acuzată oficial de dopaj CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Simona Halep, acuzată oficial de dopaj
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din 1991 până în 2021, temperatura din Europa a crescut cu o rată medie de aproape 0,5 grade Celsius pe deceniu, ceea ce a avut consecințe fizice: ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce calota de gheață a Groenlandei s-a topit, de asemenea, contribuind la creșterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, stația Summit.

Ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme, s-au pierdut vieți omenești. Raportul precizează că, în 2021, evenimentele meteorologice și climatice cu impact ridicat - dintre care 84% au fost inundații și furtuni - au dus la sute de decese, au afectat direct peste 500.000 de persoane și au provocat pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari.

Există, totuși, și vești bune. Raportul menționează că multe țări europene au reușit să-și reducă simțitor emisiile de gaze cu efect de seră, iar emisiile în UE au scăzut cu 31% între 1990 și 2020. De asemenea, Europa a luat măsuri pentru a proteja populația de cele mai grave efecte ale urgenței climatice, sistemele de alertă în caz de fenomene meteorologice extreme protejând aproximativ 75% din populație, iar planurile de acțiune pentru combaterea efectelor caniculaei au salvat multe vieți.

De ce Europa se încălzește mai repede și care vor fi efectele?

Foarte probabil, această tendință din clima Europei va continua, fiind previzibile și mai multe dezastre meteorologice în viitor, menționează raportul OMM.

„Nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul evenimentelor meteorologice extreme”, a avertizat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Raportul preconizează că temperaturile vor crește în toate zonele europene într-un ritm care va depăși modificările temperaturii medii globale. Pe măsură ce clima se încălzește până la 1,5 grade C peste nivelul erei preindustriale, fenomenele meteorologice se vor accelera, cu precipitații de vară tot mai reduse, care vor provoca probabil secete devastatoare. Apoi, ploi violente și inundații vor urma probabil în ultimele luni ale anului în toate regiunile, cu excepția Mediteranei.

Există o serie de motive pentru care Europa s-a încălzit mai repede decât alte părți ale lumii.

În primul rând, continentul are o pondere ridicată a uscatului, care se încălzește mai repede decât marea.

Arctica și, în general, latitudinile nordice înalte sunt, de asemenea, regiunile care se încălzesc cel mai rapid la nivel global, iar o parte relativ mare din Europa se află în latitudinile nordice.

Un lanț de reacții ar putea contribui, de asemenea, la această încălzire. De pildă, solul Europei are un grad destul de mic de umiditate, iar în condițiile în care temperaturile cresc mai repede, solul devine și mai arid.

Un alt exemplu de efect în lanț este vulnerabilitatea Europei la curenții dubli de aer. Acest efect „dublu” apare atunci când un curent se împarte temporar în două, lăsând între cele două ramuri ale sale o zonă în care vântul este slab, iar presiunea atmosferică este crescută, ceea ce provoacă o căldură extremă.

În plus, oamenii de știință subliniază că orașele europene sunt „insule de căldură” și, prin urmare, resimt și mai mult temperaturile extreme.

viewscnt
Afla mai multe despre
clima
caldura
europa