Cîțu, despre limitarea transportului studenților: Nu există nimic gratuit pe lumea asta!

Cîțu, despre limitarea transportului studenților: Nu există nimic gratuit pe lumea asta!
scris 18 feb 2021

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că ”nu există nimic gratuit pe lumea asta”, referindu-se la limitarea călătoriilor studenților. ”Fiecare subvenție de la buget, eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aș putea face profitabil și impactul, a anunțat premierul.

”Eu vreau să reașez economia pe  principii liberale și să reașezăm motivațiile în economie. Vrem să creăm motivații ca oamenii să investească, oamenii să își dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanți. În același timp, vreau să spun un lucru pe care sunt sigur că îl știți, dar trebuie să îl repet: nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenție care pleacă de la buget, eu  o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aș putea face  profitabil și vorbim de orice subvenție la buget și impactul acelei subvenții pentru că sunt subvenții pe care le dăm și  au un impact pozitiv în economie. Așa le judec pe toate”, a declarat, joi seară, al Digi 24, Forin Cîțu, întrebat despre limitarea transportului studenților, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Acesta a precizat că a primit mesaje de la foarte mulți tinei care au mai puțin de 26 de an: ”Eu am luat o decizie în ceea ce privește această măsură de a subvenționa doar 50 la sută din  biletul de tren, pentru studenți, până la 26 de ani. Să știți că am primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt studenți și plătesc sută la sută transportul. Unii dintre ei au loc de muncă, alții nu au loc de muncă. Și mi-au spus că ce se întâmplă cu ei, de ce îi discriminez. Nu am încă un răspuns pentru acei oameni”.

Premierul a reiterat ideea că doar România avea gratuitate pentru studenți la transport. 

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, ca instituțiile publice să nu mai acorde vouchere de vacanță în 2021, majorarea punctului de pensie prevăzută pentru anul acesta să fie amânată pentru anul viitor, iar gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți să fie înlocuită cu o reducere de 50% pe transportul local și național. Executivul a decis, totodată, anularea sporului de 30% la salariu, acordat de anul trecut angajaților din prefecturi sub motivul prevenirii şi combaterii pandemiei de Covid-19.

Actul normativ are drept scop reducerea cheltuielilor publice, fiind premergător adoptării bugetului de stat, pe care Executivul îl va transmite vineri Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

După cum a relatat anterior Profit.ro, măsurile incluse de Guvern în bugetul de stat pe anul 2021 prevăd înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în sectorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber. Companiile de stat cu pierderi nu vor primi subvenții de la buget decât în urma prezentării unor planuri de restructurare.

Fără vouchere de vacanță în 2021 

Potrivit proiectului de ordonanță, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, asemenea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, nu vor acorda vouchere de vacanță.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 determină o reducere a deficitului bugetar cu 1,65 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, conform calculelor Guvernului.

Premierul Cîțu a susținut anterior că în economie sunt vouchere de vacanță nefolosite în valoare de 2,4 miliarde lei și abia anul viitor autoritățile vor emite altele.

Patronatele din turism susțin însă că mare parte din voucherele emise au fost consumate.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Conform datelor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în 2019 plus primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete în total de 2,77 miliarde lei. Din acestea, tichetele consumate în aceeași perioadă (decontate de prestatori la emitenți) sunt de 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise

În consecință, intenția Guvernului, pusă acum în practică, a iscat un protest comun al asociațiilor din turism față de eliminarea voucherelor de vacanță pentru 2021.

Tot Guvernul Cîțu este cel care decisese, în ultima ședință a anului trecut, prelungirea până la 31 decembrie 2021 a valabilității voucherelor de vacanță emise în 2019 și 2020 și emiterea altora noi în 2021.

FOTO Protest în fața Guvernului pentru salarii și sporuri. \ CITEȘTE ȘI FOTO Protest în fața Guvernului pentru salarii și sporuri. "Sectorul public nu e împărțit în șmecheri și fraieri."

Majorarea pensiilor, amânată pentru 2022 

Guvernul a prorogat și data de intrare în vigoare a legii pensiilor pentru 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% anul trecut.

Exceutivul arată însă că începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Față de forma inițială pusă în dezbatere, ordonanța de urgență a intrat în ședința de Guvern și cu prevederea că valoarea punctului de pensie care trebuia să ajungă 1.875 lei de la 1 septembrie 2021 va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Amânarea aplicării acestor prevederi din Legea privind sistemul public de pensii are ca rezultat o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8,9 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB, tot potrivit calculelor Guvernului.

Proiectul pentru Declaratia D112, varianta pentru 2021, a fost pus în dezbatere publică. D112 va fi disponibilă în scurt timp CITEȘTE ȘI Proiectul pentru Declaratia D112, varianta pentru 2021, a fost pus în dezbatere publică. D112 va fi disponibilă în scurt timp

Gratuitatea studenților pe tren, înlocuită cu reducere

Ordonanța adoptată de Guvern a eliminat din Legea educației prevedrea ca studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, stabilind în schimb dreptul studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

Conform ordonanței, sumele rămase în soldul bugetelor universităților, din anii anteriori, pentru facilitățile de transport destinate utilizării pentru studenți vor putea fi alocate în anii următori pentru acordarea de burse tot pentru studenți, ca măsuri de protecție socială și în sprijinul acestora.

Tot în domeniul transporturilor, Guvernul a decis prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială și de asistență socială cu impactasupra bugetului de stat generat, în principal, de creșterea compensației serviciului public de transport feroviar de călători și a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.

ANUNȚ Noi reguli privind acordarea de zile libere părinților, pentru supravegherea copiilor care învață online CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi reguli privind acordarea de zile libere părinților, pentru supravegherea copiilor care învață online

Sporul de Covid-19 pentru prefecturi, anulat

Guvernul a decis și abrogarea măsurii, adoptate anul trecut, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

”Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora”, susține acum Guvernul.

Abrogarea măsurii va conduce la o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.

Fitch: România semnalează schimbarea politicii fiscale, dar provocările rămân. Fără reforme structurale, obiectivele fiscale sunt expuse riscului CITEȘTE ȘI Fitch: România semnalează schimbarea politicii fiscale, dar provocările rămân. Fără reforme structurale, obiectivele fiscale sunt expuse riscului

Ordonanța mai stabilește și cadrul legal general pentru organizarea de toate unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională a centrelor de vaccinare împotriva Covid-19. Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare va fi asigurată de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
voucher
vacanta
taie
pensii
majorare
amanare
studenti
gratuitate
tren
transport
ordonanta
buget