Cel mai mare fond suveran din lume avertizează că piețele financiare sunt expuse riscului de inflație alimentată de tarife

Cel mai mare fond suveran din lume avertizează că piețele financiare sunt expuse riscului de inflație alimentată de tarife
scris astăzi, 12:52

Nicolai Tangen, CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflația alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru piețele financiare în 2025, transmite CNBC.

”Nu cred că ar trebui să dau sfaturi Statelor Unite, dar dacă ne uităm la riscurile pentru piețele financiare, cu siguranță inflația este unul dintre ele, fiind generată în totalitate de tarife,” a spus Tangen într-un interviu acordat CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Netflix „ajustează”, din nou, prețurile, după ce a trecut de 300 de milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Netflix „ajustează”, din nou, prețurile, după ce a trecut de 300 de milioane de utilizatori

El a subliniat că multe dintre măsurile discutate în prezent în SUA ar putea fi inflaționiste, scrie News.ro.

”Ar putea genera mai multă inflație. Ar putea exista o reducere a ofertei de forță de muncă, mai multe tarife — toate acestea alimentează inflația, deci nu este garantat că inflația va fi mai mică,” a adăugat acesta.

Liderii politici din întreaga lume urmăresc cu îngrijorare ce politici comerciale va adopta noul președinte al SUA, Donald Trump, după luni de retorică intensă.

Trump a declarat luni că ia în considerare implementarea unor tarife de 25% produselor din Mexic și Canad, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, începând de la începutul lunii februarie.

De asemenea, a amenințat anterior cu tarife de 50%-60% pe bunurile chinezești și taxe pe importurile din Uniunea Europeană, dacă blocul nu va crește achizițiile de petrol și gaze din SUA.

Nicolai Tangen a evidențiat și alte riscuri majore pentru piețe, inclusiv menținerea ratelor dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă, nivelurile înalte ale datoriilor guvernamentale și tensiunile geopolitice. Cu toate acestea, cel mai mare risc identificat de el este concentrarea investițiilor în acțiunile americane de tehnologie de mare capitalizare, care, potrivit lui, ”nu a fost niciodată mai mare.”

Cu toate acestea, Tangen a menționat că, din punct de vedere financiar, pentru multe companii americane, sosirea lui Trump la Casa Albă ar putea fi ”foarte pozitivă.”

Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logis CITEȘTE ȘI Continuă discuțiile pentru ieșirea din România a Fondului suveran al statului Singapore, cu active de două ori mai valoroase ca PIB-ul. Profit.ro a anunțat că CTP și Lions`s Head sunt în cursa pentru P3 Bucharest, cea mai mare tranzacție pe sectorul logis

”Multe dintre aceste politici nu le-am susține neapărat, dar dacă privim strict dintr-un punct de vedere financiar, ca investitor financiar, este în general foarte interesant. Avem mai mult de jumătate din active investite în America. Și când vorbim cu directorii executivi americani, vorbim cu mulți dintre ei, vedem cu adevărat reapariția acestui spirit antreprenorial,” a adăugat Tangen.

Fondul suveran al Norvegiei, condus de Tangen, a înregistrat un profit de 1,48 trilioane de coroane (138 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului trecut, în principal datorită investițiilor în acțiuni din sectorul tehnologiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolai tangen
inflație
tarife