UE întinde mâna Chinei, la Davos, împotriva lui Trump

Perspective   
UE întinde mâna Chinei, la Davos, împotriva lui Trump

Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen și-a afișat la Davos voința de a coopera cu noi aliați - împotriva întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă -, întinzând mâna Chinei, care a avertizat, la rândul său, împotriva războaielor comerciale care nu au ”învingători”, relatează AFP.

”Vom fi pragmatici” cu noua administrație americană, ”dar nu vom renunța la principiile noastre” și vom veghea la ”protejarea intereselor noastre și apărarea valorilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen într-unul dintre discursurile din deschieerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) în stațiunea elvețiană de schi, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Mișcare surprinzătoare a lui Joe Biden în ultimele minute ale mandatului CITEȘTE ȘI Mișcare surprinzătoare a lui Joe Biden în ultimele minute ale mandatului

Ea nu l-a citat pe Donald Trump - care urmează  să intervină joi prin videoconferință la Davos -, și nici vicepremierul chinez Ding Xuexiang, care i-a succedat la tribună.

Însă ea a luat apărarea Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, care ”rămnâne cea mai bună speranță a întregii omeniri”.

Donald Trump a declanșat ieșirea Statelor Unite din acest acord, așa cum a făcut și în primul său mandat, punând în pericol eforturile mondiale de încetinire a încălzirii planetei.

În așteptarea modului în care va evolua relația cu noul președinte american, Ursula von der Leyen a dat tonul.

”Europa va continua să promoveze cooperarea, nu doar cu prietenii noștri vechi, care ne împărtășesc valorile, ci și cu toate țările cu care avem interese comune”, a anunțat ea.

MULTILATERALISM ȘI ”DIALOG”

”Mesajul pe care-l adresăm restului lumii este simplu: suntem pregătiți să ne angajăm într-un dialog cu voi, dacă acest lucru poate conduce la avantaje reciproce”, a dat ea asigurări.

Ea a anunțat o vizită în India, o mare economie emergentă, și a dat asigurări că UE este pregătită să ”întindă mâna” Chinei și să-și ”aprofundeze” relația cu Beijingul.

DECIZIE Hidroelectrica a devenit furnizor de energie de ultimă instanță. Ce înseamnă asta CITEȘTE ȘI DECIZIE Hidroelectrica a devenit furnizor de energie de ultimă instanță. Ce înseamnă asta

Ding Xuexiang nu a răspuns în mod direct acestei propuneri.

Însă, în discursul său, el a apărat multilateralismul și a îndemnat la ”soluționarea disputelor și diferendelor prin dialog”.

”Protecționismul nu duce nicăieri și nu există învingător în războaiele comerciale”, a avertizat el.

Donald Trump, abia reînvestit, a deschis un nou front în războaiele sale comerciale. El a promis să suprataxeze ”de ordinul a 25%” produsele mexicane și canadiene, precizând că se gândește la o intrare în vigoarre de la 1 fenruarie.

Produsele chinezești nu sunt vizate imediat, însă Trump a amenințat în campanie să le aplice taxe vamale de 60%, chiar mai mult.

El a anunțat luni că nu este ”încă pregătit” să dea asemenea dispoziții și că va discuta cu președintele Xi Jinping.

Relațiile comerciale sunt tensionate și între UE și China.

Numărul contensioaselor este în creștere, însă o măsură extrem de emblematică a fost impunerea anul trecut de către Bruxelles a unei suprataxări a mașinilor fabricate în China.

CE PACE ÎN UCERAINA?

Europa și China sunt între cei care au cel mai mult de pierdut din cauza politicii izolaționiste proclamate de către Donald Trump și de sloganul acestuia ”America mai întîi”, însă poziționarea acestuia pe scena internațională va avea un impact important și asupra unor țări ca Ucraina, care se apropie de trei ani de război cu Rusia.

Volodimir Zelenski a sosit marți la Davos.

FOTO Un nou produs românesc obține certificare europeană. Salamul de Nădlac, rețetă transmisă din generație în generație CITEȘTE ȘI FOTO Un nou produs românesc obține certificare europeană. Salamul de Nădlac, rețetă transmisă din generație în generație

În contextul în care Washingtonul furnizează o susținere vitală în valoare de miliarde de dolari Kievului, Donald Trump a criticat acest ajutor și s-a anggajat să soluționeze rapid conflictul.

Dar în ce condiții? Guvernul ucrainean se teme să va fi forțat la concesii majore.

În mesajul de felicitare a noului președinte american, Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța să se ajungă la ”o pace dreaptă și de durată”.

Omologul său rus Vladimir Putin s-a declarat, în ceea ce-l privește, ”deschis la dialog”.

Războaiele din Orientul Mijlociu, în contextul în care un armistițiu tocmai a intrat în vigoare în Fâșia Gaza, urmează să se afle în centrul intervențiilor președintelui israelian Isaac Herzog și premierului și ministrului de Externe din Qatar Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
china