Autoritățile din Beijing relaxează numeroase restricții antiepidemice

Autoritățile din Beijing relaxează numeroase restricții antiepidemice
scris 6 iun 2022

Autoritățile din Beijing au anunțat relaxarea mai multor restricții anti-COVID-19, după o lună de temeri legate de o posibilă plasare în lockdown a celor 22 de milioane de locuitori din capitala Chinei, informează AFP.

Metropola chineză s-a confruntat la sfârșitul lunii aprilie cu o puternică recrudescență a pandemiei de coronavirus, raportând peste 1.900 de cazuri pozitive, un număr mare pentru China, care a aplicat pe durata pandemiei o politică sanitară deosebit de strictă, denumită "zero COVID", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Kazahstanul își redenumește petrolul procesat în România pentru a-l disocia de țițeiul rusesc și a evita sancțiunile. Noua denumire: KEBCO CITEȘTE ȘI Kazahstanul își redenumește petrolul procesat în România pentru a-l disocia de țițeiul rusesc și a evita sancțiunile. Noua denumire: KEBCO

Pentru a frâna creșterea numărului de infectări, școlile, magazinele neesențiale și spațiile publice au fost închise la începutul lunii mai, în timp ce restaurantele nu puteau să funcționeze decât pentru a realiza livrări la domiciliu. Locuitorii din Beijing, testați aproape în fiecare zi, au fost îndemnați să lucreze de acasă.

După o anumită relaxare a restricțiilor în ultimele zile, Primăria din Beijing a anunțat o întoarcere progresivă a rezidenților la locurile lor de muncă începând de luni și redeschiderea unităților școlare pe 13 iunie.

Începând de luni, restaurantele vor putea din nou să primească clienți, iar transportul în comun va funcționa în regim normal. Un test de depistare a noului coronavirus, realizat în urmă cu cel mult 72 de ore, va fi totuși necesar pentru a avea acces în spațiile publice.

Două districte din capitala chineză vor păstra totuși restricțiile antiepidemice, a precizat Primăria din Beijing, care a detectat duminică 19 cazuri pozitive.

Autoritățile sanitare au îndemnat populația la vigilență, întrucât jumătate din provinciile chineze au raportat cel puțin un focar epidemiologic în ultimele șapte zile.

China continuă să aplice strategia sa sanitară "zero COVID", ce constă mai ales în impunerea unor măsuri imediate de carantină și lockdown după apariția primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Această politică i-a permis Chinei să evite situația în care ar fi avut un număr mare de decese asociate COVID-19, dar a afectat foarte mult companiile, mai ales pe cele din capitala economică a țării, orașul Shanghai, care a fost plasat în lockdown generalizat la începutul lunii aprilie.

După două luni de lockdown strict, cei mai mulți dintre cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai pot să se deplaseze din nou fără restricții începând de miercuri.

Totuși, câteva sute de mii dintre rezidenți au trebuit să intre din nou în lockdown după descoperirea unor noi persoane infectate, în pofida triumfalismului de care au dat dovadă în comunicările oficiale autoritățile locale și presa de stat chineză.

Lockdownul total decretat în această metropolă la începutul lunii aprilie a paralizat activitatea economică locală și a fragilizat, prin ricoșeu, creșterea anuală a celei de-a doua economii a lumii.

Încetinirea economică periclitează obiectivul creșterii de 5,5% stabilit de Guvernul de la Beijing, într-un an politic sensibil, în care Xi Jinping ar urma să fie reales la toamnă în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC). 

viewscnt
Afla mai multe despre
restricții antiepidemice
beijing