Australia a anunțat sâmbătă că recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, dar a precizat că mutarea misiunii sale diplomatice de la Tel Aviv va avea de așteptat încheierea unui acord de pace între israelieni și palestinieni, relatează AFP.
Premierul australian Scott Morrison a făcut acest anunț, unul dintre puținii lideri care au luat ca exemplu decizia președintelui american Donald Trump, însă a dat asigurat că țara sa este pregătită să recunoască aspirațiile vizând crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est, atunci când statutul acesteui oraș va fi clarificat printr-un acird de pace, scrie News.ro.
”Australia recunoaște de-acum Ierusalimul de Vest - unde se află sediul Knessetului (Parlament) și multor instituții guvernamentale - drept capitală a Israelului”, a declarat Morrison într-un discurs pe care l-a susținut la Sydney.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Iar noi intenționăm să ne mutăm ambasada la Ierusalimul de Vest atunci când acest lucru va fi fezabil (...), după încheierea statului final” al acestui oraș, a continuat el, precizând că lucrări sunt în curs la noul loc al ambasadei.
Australia va înființa, între timp, un birou însărcinat cu Apărarea și Comerțul în partea de vest a Orașului Sfânt, a precizat el.
”În plus, reiterându-ne angajamentul față de o soluție cu două state, Guvernul australia este de asemenea hotărâtă să recunoască aspirațiile poporului palestinian la un viitor stat, cu capitala la Ierusalimul de Est”, a adăugat el.
El a precizat că Australia nu se va mai abține,de-acum, la ONU, la rezoluții care, în opinia sa, ”atacă” Israelul, ci li se va opune, inclusiv celei care cere să nu se instaleze misiuni diplomatice la Ierusalim, revendicat atât de israelieni, cât și de palestinieni.
ONU nu recunoaște anexarea de către israel a părții de est a Orașului Sfânt în 1967.
Președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la 6 decembrie 2017, după care a transferat aici, în mai, Ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv. Ceremonia a coincis cu ciocniri în Fâșia Gaza, iar cel puțin 62 de palestinieni au fost uciși prin împușcare, în acea zi, de către militari israelieni.
Morrison a evocat deja, în octombrie, înaintea unor alegeri parțiale cruciale în privința majorității sale fragile, această schimbare a poziției în politica externă australiană. Însă el a încercat să potolească lucrurile, după un val de proteste politice în țară.
Salutat la acel moment de premierul israelian Benjamin Netanyahu, acest anunț a provocat furia Indoneziei vecine, cu cea mai importantă populație musulmană din lume, și a blocat negocierea unui acord comercial bilateral. Anticipând anunțul deciziei sale, Canberra i-a îndemnat vineri la prudență pe australienii care se duc în Indonezia, mai ales la Jakarta și Bali.
Premierul australian caută să seducă electoratul evreu și creștin conservator și să intre în grațiile Casei Albe, în contextul în care se teme de o înfrângere electorală.
Sâmbătă, el a fost criticat imediat de Partidul Laburist (opoziție), care a apreciat că Guvernul a pus ”interesul personal înaintea interesului național”.
”DECIZIE COMPLET RISCANTĂ”
”Recunoaterea Ierusalimului de Vest drept capitală a Israelului, în timp ce sediul Ambasadei Australiei este în continuare la Tel Aviv, este doar un gest de fațadă”, care păstrează statu-quoul, a declarat o reprezentantă de rang înalt laburistă, Penny Wong, citată într-un comunicat.
”Este vorba despre o decizie complet riscantă, care nu aduce vreun beneficiu” și plasează Australia ”în decalaj” față de comunitatea internațională, a subliniat ea.
”În realitate nu s-a întâmplat mare lucru”, a comentat la AFP Roger Shanahan de la Lowy Institute, un think tank de la Sydney. ”El s-a prins în capcană printr-o remarcă puțin judicioasă, în alegerile parțiale, și a fost nevoit să dea înapoi”.
Delegația generală a Palestinei în Australia și Noua Zeelandă a incriminat considerațiuni de politică internă.
”Multe argumente au fost avansate după ce premierul Scott Morrison a lansat ideea, în timpul campaniei în vederea alegerilor parțiale de la Wentworth, și până acum, iar majoritatea a demonstrat concepția eronată și pretexte puțin convingătoare în rândul susținătorilor”, a apreciat ea într-un comunicat.
Decizia Guvernului Morrison riscă, cel puțin, să alimenteze tensiuni.
Guvernul palestinian intenționează să îndemne țările arabe și msulmane să-și ”retragă ambasadorii” și ”să ia măsuri de boicot economic”, a avertizat vineri ambasadorul palestinian în Australia Izzat Abdulhadi, contactat de AFP.
ONG-ul Australia Palestine Advocacy Network (APAN) a anunțat sâmbătă că decizia premierului Morrison ”nu servește interesele australiene”. Ea ”subminează orice posibilitate de a se ajunge la un viitor acord și înrăiește Israelul în continuarea încălcărilor sale zilnice ale drepturilor palestinienilor”, potrivit președintelui său, episcopul George Browning.