Poziția externă a României a continuat să se deterioreze în octombrie în condițiile în care deficitul contului curent pentru primele zece luni ale anului a atins 7,99 miliarde de euro cu 52% peste nivelul de 5,27 miliarde de euro înregistrat în perioada similară din 2017. Evoluția vine pe fondul importurilor ridicate de bunuri și îngrijorător este că a crescut și viteza de acumulare a deficitului. Există și vești bune dinspre evoluția investițiilor străine, care au revenit la un nivel peste cel din 2017, după o creștere de 1 miliard de euro într-o lună.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Față de soldul din luna septembrie, deficitul e mai ridicat cu aproape 1,4 miliarde de euro, în timp ce în septembrie față de august deficitul creștea cu circa 790 de milioane de euro.
Balanța bunurilor a generat cea mai mare parte a acumulării deficitului în primele 10 luni din acest an, în condițiile în care importurile de bunuri au depășit exporturile cu 11,57 miliarde de euro, cu peste 2 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în ianuarie – octombrie 2017.
Importurile în creștere reprezintă răspunsul pieței la creșterile consistente de salarii, mai ales în sectorul public, care au mers într-un consum acoperit insuficient de oferta internă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de adoptare a euro prevede “evitarea” unor inițiative precum proiectele senatorului Daniel Zamfir, dar și forma actuală a programului “Investește în tine”Serviciile, care reprezintă cea mai importantă componentă de echilibrare a contului curent, au livrat un excedent de 6,72 miliarde de euro, în scădere cu aproape 200 de milioane de euro față de anul trecut, în condițiile reducerii excedentului pe transporturi cu circa 100 de milioane de euro la 3,1 miliarde de euro și a creșteri deficitului pe turism cu peste 400 de milioane de euro la peste 1 miliard de euro.
Au intrat mai mulți bani din capitolul alte servicii – unde este contabilizată și industria IT -, astfel că excedentul pe această componentă a crescut cu aproape 400 de milioane de euro. Lohn-ul a avut o scădere pe sold de circa 70 de milioane de euro la 2,2 miliarde de euro.
La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare , impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația stă mai rău decât în primele 10 luni din 2017, în condițiile în care deficitul e mai mare cu 170 de milioane de euro la 4,86 miliarde de euro.
Excedentul balanței de venituri secundare a scăzut cu 317 milioane de euro, la 1,71 miliarde de euro, pe fondul unor intrări mai reduse de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 4,56 miliarde de euro, cu 405 milioane mai mult decât în perioada ianuarie - octombrie 2017), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,59 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 972 milioane euro. Performanța este bună în special în comparație cu luna septembrie, pentru că marchează o creștere a fluxului cu 1 miliard de euro, după intrări de capital suplimentare de peste 440 de milioane de euro și o creștere a creditelor de la grupurile străine de aproape 610 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de adoptare a euro: Protecția consumatorilor de servicii bancare ar trebui să treacă la BNRRomânia este singura țară din regiune cu un deficit de cont curent și printre puținele din Europa cu o balanță negativă. În anii anteriori, când soldul era tot negativ, dar la o magnitudine mai mică, deficitul era acoperit integral din investițiile străine. Acest lucru s-a schimbat începând cu 2017, când deteriorarea balanței externe s-a accentuat.
După o ajustare aproape de echilibru a contului curent în 2014 (deficit de 0,7% din PIB), a urmat o deteriorare la a deficitului la 1,2% în 2015, 2,1% în 2016 și 3,2% în 2017, cu previziuni pentru un raport în PIB de 3,8% în acest an și 4,2% anul viitor.
Deteriorarea poziției externe pune presiune pe cursul de schimb, în condițiile în care contul curent nu este acoperit cu intrări de altă natură, cum sunt cele din investiții directe sau de portofoliu.