Australia elimină sistemul de „vize de aur” pentru investitorii bogați. Criticii susținut că era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”

Australia elimină sistemul de „vize de aur” pentru investitorii bogați. Criticii susținut că era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”
scris 23 ian 2024

Australia a eliminat așa-numita „viză de aur”, care acorda investitorilor bogați din străinătate dreptul de a locui în această țară. Concepută pentru a atrage afaceri străine, aceasta a fost eliminată în cadrul unei revizuiri a imigrației după ce guvernul a constatat că „producea rezultate economice slabe”, notează BBC.

Criticii au susținut de mult timp că acest sistem era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
„Să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie”: AfD vrea referendum privind ieșirea Germaniei din UE CITEȘTE ȘI „Să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie”: AfD vrea referendum privind ieșirea Germaniei din UE

Acesta va fi înlocuit cu mai multe vize pentru lucrători calificați.

Mii de vize de investitor semnificativ (SIV) au fost acordate prin intermediul programului începând din 2012, 85% dintre solicitanții acceptați provenind din China, potrivit datelor guvernamentale.

Prezentat ca o modalitate de a stimula investițiile străine și de a stimula inovarea, candidații trebuiau să investească mai mult de 5 milioane de dolari australieni (2,6 milioane de lire sterline; 3,3 milioane de dolari) în Australia pentru a fi eligibili.

După mai multe revizuiri, guvernul a constatat că sistemul nu și-a îndeplinit obiectivele de bază. Într-un document de politică din decembrie, acesta a anunțat că va renunța la această schemă, concentrându-se în schimb pe crearea mai multor vize pentru „migranți calificați” capabili „să aducă contribuții extraordinare pentru Australia”.

În august 2023, Bloomberg nota că programele lansate de mai multe state europene care acordă cetățenia în schimbul unor investiții funcționează în continuare, în pofida apelurilor venite din partea tuturor politicienilor pentru a le elimina. În Grecia și Portugalia, numărul de ‘vize de aur’ acordate în ultimele luni a crescut iar în Italia și Spania solicitările au atins un nivel record.

Peste 132.000 de persoane au obținut cetățenia prin intermediul acestor programe între 2011 și 2019 chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de tip ‘vize de aur’ au fost asociate cu creșterea prețurilor la imobiliare și reglementările relaxate. Membri ai Parlamentului European și Comisiei Europene au îndemnat țările membre UE să pună capăt acestor programe, iar Irlanda și Marea Britanie au făcut acest lucru.

TAROM scoate bilete la preț redus CITEȘTE ȘI TAROM scoate bilete la preț redus

Premierul portughez a anunțat în luna februarie că țara sa va pune capăt acestui program, precizând că „nimic nu justifică acest regim special”. Grecia a dublat pragul de investiții, de la 250.000 până la 500.000 de euro în anumite părți ale țării, necesar pentru cei care vor să obțină cetățenia. Muntenegru a promis că va pune punct propriului program iar Spania analizează dacă să majoreze pragul minim de investiții, de la 500.000 până la un milion de euro, sau să pună punct programului.

Cu toate acestea, există puține dovezi în teren că ‘vizele de aur’ sunt mai greu de obținut.

viewscnt
Afla mai multe despre
australia
viza