Australia cere unor investitori chinezi să își vândă participațiile deținute la o companie care exploatează pământuri rare

Australia cere unor investitori chinezi să își vândă participațiile deținute la o companie care exploatează pământuri rare
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

Trezorierul australian Jim Chalmers a ordonat mai multor investitori legați de China să renunțe la acțiunile companiei care exploatează pământuri rare Northern Minerals, din motive de interes național, a declarat un purtător de cuvânt, citat de CNBC.

Northern Minerals dezvoltă proiectul de pământuri rare grele Browns Range în Australia de Vest, într-un moment în care sectorul a devenit din ce în ce mai strategic pentru utilizările sale în energia verde și apărare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Miliardarii care mănâncă gratis, „pe viață”, la fast-food CITEȘTE ȘI Miliardarii care mănâncă gratis, „pe viață”, la fast-food
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Un ordin de eliminare emis de Chalmers duminică spune că Yuxiao Fund are la dispoziție 60 de zile pentru a dispune de 80 de milioane de acțiuni pe care le-a cumpărat în septembrie.

Yuxiao Fund este vehiculul de investiții private înregistrat în Singapore al chinezului Wu Yuxiao, a relatat anterior Reuters.

Fondul a solicitat în 2022 aprobarea Foreign Investment Review Board (FIRB) pentru a-și ridica participația la Northern Minerals, de la 9,81% din, dar a fost refuzat anul trecut.

Președintele Northern Minerals, Adam Handley, a declarat că a transmis FIRB anumite activități de cumpărare de acțiuni pentru a investiga, în octombrie anul trecut.

”Northern Minerals a făcut trimiterea către FIRB din cauza obligației noastre de a acționa în interesul tuturor acționarilor, de a asigura integritatea registrului de acțiuni al companiei și de a menține standardele noastre înalte de bună guvernare”, a spus el, adăugând că acest lucru nu va avea niciun impact asupra dezvoltării minei Browns Range.

În total, numărul de acțiuni care trebuie cesionate se ridică la aproximativ 10,4% din capitalul social emis al Northern Minerals, care, adăugat la deținerile Yuxiao Fund, s-ar apropia de 20%, punctul în care o parte ar trebui să-și declare intențiile în conformitate cu legea australiană privind preluarea.

Northern Minerals a declarat că fondul este controlat de Wu Tao, președintele Jinan Yuxiao Group, cu sediul în China continentală.

Alți acționari străini cărora li s-a ordonat să dispună de acțiuni în termen de 60 de zile includ Ximei Liu, Xi Wang și Black Stone Resources, se arată în anunț.

Meciul amical de fotbal România-Bulgaria, azi, de la 21:30, la Prima TV CITEȘTE ȘI Meciul amical de fotbal România-Bulgaria, azi, de la 21:30, la Prima TV

”Trezorierul a emis ordine ca Yuxiao Fund Pte Ltd și patru asociați să își reducă participațiile în Northern Minerals. Decizia, bazată pe sfatul Consiliului de evaluare a investițiilor străine, este concepută pentru a ne proteja interesul național și a asigura conformitatea cu cadrul nostru de investiții străine”, a declarat un purtător de cuvânt al Chalmers, într-un comunicat.

Browns Range urmează să aprovizioneze rafinăria de pământuri rare Eneabba a Iluka Resources, aflată în construcție în Australia de Vest, care are deja un angajament de finanțare de 1 miliard USD (665,10 milioane USD) din partea guvernului australian și așteaptă o decizie pentru mai mult.

Australia caută națiuni prietenoase pentru a-și dezvolta industria minerală esențială, pe măsură ce Occidentul se diversifică departe de producătorul dominant China.

Săptămâna trecută, președintele Northern Minerals, Nick Curtis, a părăsit consiliul de administrație al companiei. Curtis a refuzat să comenteze.

viewscnt
Afla mai multe despre
australia
pamanturi rare
investitori