Aproape două milioane de cetățeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit. Câți români sunt pe liste

Aproape două milioane de cetățeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit. Câți români sunt pe liste
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2019

Aproape două milioane de cetățeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit, dintre care o jumătate de milion doar în luna septembrie, odată cu apropierea datei prevăzute pentru retragerea acestei țări din Uniunea Europeană, indică statisticile publicate miercuri de guvernul britanic, transmite AFP. Cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii, românii și italienii.

La sfârșitul lui septembrie, numărul total de cereri primite era de peste 1,8 milioane (1.860.200), dintre care 520.600 în septembrie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor” CITEȘTE ȘI PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”

Acest lucru arată o "neliniște", după părerea lui Nicholas Hatton, fondatorul Asociației The3Million, pentru apărarea intereselor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Potrivit acestuia, guvernul britanic a provocat "foarte mare teamă" cu "riscul unui no-deal", a consemnat AFP.

Premierul Boris Johnson insistă că țara sa va ieși din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord, și se declară pregătit pentru un "no-deal", în pofida potențialelor consecințe economice și sociale.

În total, peste 1,5 milioane de solicitări au fost acceptate, mai arată statisticile oficiale, 61% dintre solicitanți obținând statutul de "rezident permanent" ("settled status"), acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puțin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit și să beneficieze de alocații sociale, după Brexit.

Alți 38% dintre solicitanți au obținut statutul de "pre-settled", atribuit celor care sunt de mai puțin timp rezidenți ai țării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie și să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidență.

Cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii (347.300), românii (280.600) și italienii (200.700), notează AFP și Press Association.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexi