Adiss, companie românească specializată în epurarea și tratarea apei, a închis cu un nivel de suparsubscriere de 3,64 ori un plasament privat-
Pe piață de 28 de ani, compania Adiss, care a proiectat și executat circa 300 stații de epurare, a vândut 25% din titlurile sale pentru suma de 6,4 milioane lei, în cadrul unui plasament privat la care a participat 149 de investitori.
Cele 4,24 milioane titluri au fost suprasubscrise de 3,64 ori în mai puțin de 3 ore, fondurile urmând să fie utilizate pentru dezvoltarea companiei, potrivit acționarului majoritar, Cristian Raț.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!Adiss a încheiat anul 2020 cu o creștere de aproape 90% a cifrei de afaceri față de anul precedent, respectiv 8,3 milioane euro față de 4,5 milioane euro în 2019.
„Fondurile obținute ca urmare a vânzării de acțiuni prin plasament privat vin să susțină dezvoltarea accelerată a companiei, a gamei de soluții, produse și servicii pe care Adiss le oferă în raport cu nevoile clienților din segmentele țintă: companii de apă locale și regionale, societăți de construcții, producători industriali, precum și noi oportunități de business. Piața infrastructurii apei în România își va continua trendul accelerat crescător în următorii 10 ani, iar Adiss își propune consolidarea unei poziții dominante pe această piață. Pentru 2021, țintim o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, față de 2020”, spune Cristian Raț, acționar majoritar Adiss.
Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România se află pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate. Doar în 2019, au fost evacuate 631 milioane metri cubi de ape uzate, fără o epurare prealabilă.
„Tratarea apelor uzate este una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă România, alături de managementul deșeurilor și calitatea aerului. România face tratare secundară doar pentru 50% din apele pentru care ar trebui să o facă și tratează terțiar doar 35% din apele colectate care necesită acest nivel riguros de tratare”, declară Cristian Raț.
Potrivit ultimului raport diagnostic privind apele din România, publicat de World Bank, România mai are un drum lung de parcurs pentru a se conforma cerințelor Uniunii Europene, în ciuda investițiilor masive și a reformelor de susținere.
Investițiile realizate în România pentru infrastructura de apă uzată după aderarea României la UE (perioada ianuarie 2007- ianuarie 2019) se ridică la peste 6.000 milioane de euro (bugetul de stat + fonduri externe nerambursabile), din care 55% pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de canalizare și 45% pentru reabilitarea și construirea de noi stații de epurare, conform datelor prezentate pe site-ul guvernului.
CITEȘTE ȘI Facebook îl suspendă pe Donald Trump pentru doi aniStrategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României pentru 2030 are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, și urmărește, printre altele: conectarea gospodăriilor din orașe, comune și sate compacte la rețeaua de apă potabilă și canalizare în proporție de cel puțin 90%; extinderea reutilizării raționale a apelor tratate și reciclate în perspectiva atingerii obiectivelor economiei circulare; reducerea proporției apelor uzate netratate și sporirea substanțială a reciclării și reutilizării sigure a apelor.
„Atragerea de finanțare prin intermediul BVB vine în contextul în care Adiss are deja structuri de guvernanță corporativă bine ancorate în administarea afacerii - structură distinctă de audit intern, comitet de audit, politică de mediu – și un istoric în accesarea fondurilor europene printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, adaugă Cristian Raț.