INS: Economia României a crescut cu 2,8% în primul trimestru, față de trimestrul IV din 2020, la 284,971 miliarde lei, pe seria ajustată sezonier

INS: Economia României a crescut cu 2,8% în primul trimestru, față de trimestrul IV din 2020, la 284,971 miliarde lei, pe seria ajustată sezonier
scris 8 iun 2021

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 2,8% în primul trimestru al anului, față de trimestrul IV din 2020, la 284,971 miliarde lei prețuri curente, pe seria ajustată sezonier, arată datele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

”Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021, a fost de 284.971,4 milioane lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,8% față de trimestrul IV 2020 și la același nivel cu cel înregistrat în trimestrul I 2020”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 223,479 miliarde lei prețuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% față de trimestrul I 2020. În tabelele 4 și 5 sunt prezentate datele referitoare la Produsul Intern Brut în prețuri curente, indicii de volum și indicii deflatori –serie brută și serie ajustată sezonier – pentru trimestrul I 2021, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută și nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată caurmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2021, nefiind înregistrate diferențe față de varianta publicată în comunicatul de presă din 18 mai 2021.

La scăderea PIB, în trimestrul I 2021 față de trimestrul I 2020, au contribuit următoarele ramuri: Tranzacțiile imobiliare (-0,1%), cu o pondere de 8,2% la formarea PIB și care au înregistrat o scăderea volumuluide activitate cu 1,3%; activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,7%), cu o pondere de 6,6% la formarea PIB și care au înregistrat o scăderea volumului de activitate cu 9,7%; Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (-0,5%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB și care au înregistrat o scădere a volumuluide activitate cu 16,4%; Impozitele nete pe produs (-0,2%), cu o pondere de 9,7% la formarea PIB și care au înregistrat o reducere a volumului lor cu 1,9%.

Contribuții pozitive au înregistrat: Industria (+0,4%), cu o pondere de 18,8% la formarea PIB și care a înregistrat o majorarea volumului de activitate cu 2,2%; Comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transportul și depozitarea; hotelurile și restaurantele (+0,1%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB și care a înregistrat o majorare a volumului de activitate cu 0,4%; Informațiile și comunicațiile (+0,8%), cu o pondere de 8% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumuluide activitate cu 10,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea contribuției s-a datorat, în principal exportului net (-2,6%), consecință a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 5,4%, comparativ cu cea a volumului exporturilor de bunuri și servicii, de numai 0,6%.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Contribuții pozitive importante au avut:-cheltuialapentru consumulfinal al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 0,8%,contribuind cu 0,5% la creșterea PIB;-formarea brutăde capital fix,al cărei volum s-a majorat cu 9,9%, contribuind cu 1,7% la creșterea PIB.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2021 față de varianta „semnal” publicată în comunicatul de presă din 18 mai 2021 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
economie