Pe cont propriu din 2016, Mihai Zânt povestește că drumul său ca antreprenor a început în urma unui burnout pe care l-a avut în corporația în care lucra.
Mihai Zânt este în prezent Executive Coach, Trainer și Managing Partner în HUMANISTIC, o comunitate de traineri, coach și experți de business, membru în board-ul AVE (Asociația pentru Valori în Educație), un ONG care își propune să aducă sistemul de învățământ românesc în Top 10 din UE până în 2035, și în board-ul ICF (International Coaching Federation).
„Printr-un burnout am început. Eram în corporație, conduceam niște echipe de HR și se transforma puterrnic compania în care eram și lucram tot timpul, în timpul săptămânii, în weekend. Am trecut și printr-o zonă mai profundă, de dat oameni afară, de reorganizat. Și, cum munceam de 6 luni în ritmul ăsta, mi-am zis că vreau să ies și am ieșit. Eu nu știam să iau pauze atunci. Se spune că e bine să iei și pauze”, spune, la podcastul Pe Cont Propriu, Mihai Zânt.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
Pauze n-au urmat nici după ce a părăsit corporația în care lucra. Imediat după s-a și apucat de antreprenoriat.
„Am făcut multe iterații, multe încercări. Am condus un proiect european în care dădeam finanțări românilor din diaspora să deschidă business-uri înapoi în România. Am dat 36 de finanțări, de câte 35.000 de euro fiecare.
În timp ce-mi construiam cumva business-ul propriu, am fost freelancer în mai multe proiecte astfel încât să-mi dau seama ce-mi place, ce nu-mi place, și am tot iterat.
Cam un an - un an și jumătate a fost despre descoperire, de a găsi nișa, produsele, ce mi se potrivește mie. Dar am stat în ce știam dinainte și unde aveam rețeaua de oameni, în HR, și mai precis în learning and development, în training și coaching pentru companii mari”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Valentin Radu, CEO OmniConvert: Primul business a ieșit rachetă, am călcat pe o mină de aur. Tebuia să mă duc să îmbârlig administratorii de bloc. Cum am dat însă de bani au început șicanele A început și ca trainer pentru companiile mari, iar ulterior a intrat și pe nișa de coaching.
„Prima oară am trecut prin training că era mai pragmatic. Am zis să mă duc pe ce știu întâi și să-i învăț și pe alții. Am zis că trebuie să monetizez cu capul ăsta și cu un laptop de oriunde. Asta a fost la mine miza. Dacă pot să fac bani cu un laptop, atunci sunt OK. Lucram de oriunde. Și asta a fost mai greu de înțeles, de cum treci de la gândire lunară la gândire anuală sau pe 6 luni, cum îți faci planificarea de venituri pe care le-ai putea avea, cum poziționezi pricing-ul.
Și am început ușor să ajung să fac bucata mai pragmatică, iar coaching-ul a venit mai târziu când mi-am dat seama că îmi doream să fac coaching, dar nu îi suportam pe cei care faceau asta, pentru că cei mai mulți mi se păreau neautentici, că nu se autosusțineau din asta. Problema este că nu au cunoștințe de business. Până mi-am dat seama că asta se întâmplă în toate meseriile. Există uscături în toate pădurile”, precizează Mihai Zânt.