VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, co-fondator SanoPass: Înainte să mă apuc de antreprenoriat, m-am apucat să pun bani deoparte. M-am pregătit mental cu 6-9 luni înainte și m-am dus cu ghiozdanul în spate

VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, co-fondator SanoPass: Înainte să mă apuc de antreprenoriat, m-am apucat să pun bani deoparte. M-am pregătit mental cu 6-9 luni înainte și m-am dus cu ghiozdanul în spate
scris 22 apr 2024

Business-ul SanoPass, furnizor de abonamente medicale, de fitness și nutriție, a fost înființat și lansat pe piață după o „rețetă corporatistă”, ajungând în prezent unul dintre cei mai importanți jucători din piață în domeniul în care activează.

„Am început cariera într-o corporație din domeniul bancar și mulți ani am fost acolo intraprenor. Am lansat o varietate de produse în piață și acolo am prins gustul ăsta al creării diverselor produse. Și am făcut niște produse care și astăzi sunt în piață și am văzut și succesul de care s-au bucurat aceste produse. Iar la un moment dat am zis să fac unul și pentru mine.

Și, fiind și într-un domeniu de beneficii extrasalariale pentru angajați, aveam acces la informații și știam ce se cere în piață și ce nu este în piață. Și zona aceasta medicală mi-a atras un pic atenția pentru că era un segment în care nu existau intermediari sau astfel de platforme. Și m-am gândit că ar fi oportun să dezvolt o plaformă care să conecteze mai mulți furnizori de servicii medicale”, povestește Andrei Vasile, co-fondator SanoPass, cum a apărut business-ul.

Urmărește-ne și pe Google News

Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro

Începutul a fost destul de greoi, însă lansarea afacerii a fost plănuită din timp mai ales din punct de vedere financiar.

„Nu m-am aruncat cu capul înainte. Eram convins că o sa fie o perioadă destul de dificilă și, înainte să mă apuc de antreprenoriat, m-am apucat să pun bani deoparte. A fost primul lucru pe care l-am făcut. Am început să reduc cheltuielile.

Ăsta a fost primul șoc. Dacă nu ești pregătit să faci treaba asta, cred că e destul de greu să te apuci de antreprenoriat. Eram obișnuit cu un salariu de director într-o multinațională, membru de board, toate beneficiile și eram convins că, în momentul în care o să intru în antreprenoriat, nu o să mai beneficiez de aceste lucruri. M-am pregătit mental cu 6-9 luni înainte”, rememorează acesta.

VIDEO Pe Cont Propriu - Radu Tănase dezvăluie cum a ajuns să vândă Calif: 300 de oameni am avut în vârf, ulterior am început să tai salarii. Sfat către antreprenorii aflați la început de drum CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Radu Tănase dezvăluie cum a ajuns să vândă Calif: 300 de oameni am avut în vârf, ulterior am început să tai salarii. Sfat către antreprenorii aflați la început de drum

Înainte de a-și lăsa cariera de corporatist în urmă și a o lua pe calea antreprenoriatului, Andrei Vasile a studiat piața, cererea și oferta pentru produsul pe care el îl avea în minte.

„În paralel am lucrat doar cât mi-am făcut business case-ul și un studiu de piață. Primii bani investiți au fost într-un studiu de piață, să văd dacă oamenii rezonează cu o astfel de platformă, dacă e o necesitate, o nevoie, dacă e o problemă în piața serviciilor medicale.

Și rezultatul a fost încurajator, cât să pot să mă duc să-mi înaintez demisia și să mă apuc full time de platformă.

Am urmărit o rețetă corporatistă de a lansa un produs și îmi și doream foarte mult treaba asta. Trebuie să vină și din interiorul tău, să ai o energie pe care nu poți să o explici, și cred că energia asta pusă laolaltă cu o experiență poate să ducă într-o direcție bună”, precizează acesta.

La începuturile sale ca antreprenor, cel mai mult i-au lipsit departamentele de suport pe care o corporație i le punea la dispoziție.

„Dar aveam energia aia care m-a ținut întotdeauna pe linia de plutire și mi-a dat optimism. Mai departe am început să lucrăm la platforma tehnică. Aveam experiență și cunoșteam mai multe firme de development. La noi IT-ul a fost încă de la început outsource. În vreo 5 luni am lansat o platformă care să funcționeze cât de cât. Și am început să emitem abonamente medicale corporate”, spune Andrei Vasile.

VIDEO Pe Cont Propriu – Radu Tănase, co-fondator Calif: 120.000 de euro am pierdut în primul an. Tăiam ceapa la început, curățam cartofi, stăteam lângă casieră CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu – Radu Tănase, co-fondator Calif: 120.000 de euro am pierdut în primul an. Tăiam ceapa la început, curățam cartofi, stăteam lângă casieră

Cele mai mari provocări în primul an de activitate au fost legate de atragerea clienților, dar și a furnizorilor de servicii medicale.

„Aveam un network destul de wild pe zona asta de clienți sau potențiali clienți. Mă duceam, le povesteam și mă întrebau de clienți. Apoi m-am dus pe la clinci și mă întrebau și ei ce clienți avem. La început ne-am dus la clienți mari și la clinici mari. Dar a fost greșit. Am început apoi cu partea medicală, de furnizori de servicii medicale și primii oameni care au rezonat cu noi au fost cabinetele medicale individuale, care aveau nevoie de pacienți, nu aveau marketing.

Și am început de acolo. Cu ghiozdanul în spate, întâi în București și orașele de lângă. Ideea e că la acest gen de business-uri nu prea ți se răspunde la telefon să poți să stabilești o întâlnire. Trebuie să te duci acolo. Și, ușor-ușor, am început să deprind anumite abilități de negociere cu furnizorii și să creștem în direcția asta”, precizează antreprenorul.

VIDEO Pe Cont Propriu - Cristian Birta, fondator Kooperativa 2.0: Unii nu numai că joacă multe roluri, dar joacă și în piese și în locuri diferite. Cât poți duce multipla schizofrenie în viața ta? CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Cristian Birta, fondator Kooperativa 2.0: Unii nu numai că joacă multe roluri, dar joacă și în piese și în locuri diferite. Cât poți duce multipla schizofrenie în viața ta?

Primul an de activitate a adus însă și primul mare client, o companie care transporta combustibil, cu peste 300 de angajați.

„Și, tot în perioada aceea, am semnat un client care e producător de electrocasnice din Ploiești, care avea 5 angajați, iar acum are aproape 1.400 și este astăzi unul dintre cei mai mari clienți ai noștri.

Am început cu B2B și doar pe zona medicală. Primul an l-am terminat undeva la 100 și ceva de clinici în portofoliu, anul următor ne-am dus spre 500, culminând cu 1.400 de clinici în portofoliul nostru”, precizează Andrei Vasile.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanopass
andrei vasile